Na blogu było już risotto, ale dzisiaj wersja bardziej aromatyczna. Pachnąca polskim lasem :)
porcja dla dwóch osób
- 1 szkl. ryży arborio
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- szklanka surowych podgrzybków
- ok. 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 szalotki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- parmezan
- sól i pieprz
- 1 szkl.wody
Podgrzybki bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na której podsmażamy pokrojone w krążki 2 szalotki. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy ok. 3min i podlewamy wodą. Dusimy grzyby do odparowania wody, ok 10-15min.
W średnim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę
oliwy, dodajemy pokrojoną w krążki 1 szalotkę. Podsmażamy do zrumienienia, pilnujemy
by się nie przypaliła. Do szalotki wsypujemy ryż, smażymy ok. 3 min, aż ryż zrobi się szklisty, dolewamy wino. Gdy wino odparuje wlewamy bulion, taką ilość by zakryła
ryż. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Gdy bulion odparuje
dolewamy kolejną porcję, czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente.
Gdy ryż jest już gotowy, dodajemy podsmażone grzyby, łyżkę masła, łyżkę tartego parmezanu, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od razu podajemy.
Smacznego !!!
Mmm... Chetnie zanurzylabym widelec w takim risotto!
OdpowiedzUsuńRisotta nie sa specjalnie fotogeniczne, a tobie wyszlo takie ladne zjecie ;)) A grzybki skad ? z lasu czy ze sklepu ?
OdpowiedzUsuń@miss coco: to prawda ze risotto bardzo niefotogeniczne, już nie raz próbowałam je fotografować, ale dzisiaj chyba wyszło nie najgorzej :) a grzybki oczywiście z lasu- tata nazbierał i przywiózł córce :)do Irlandii
OdpowiedzUsuńPyszne risotto!
OdpowiedzUsuńWłaśnie grzybowe lubię chyba najbardziej.
Jutro chcę zrobic risotto, nie miałam tylko pomysłu na "wypełnienie" go, ale mnie natchnęłaś - zrobię z prawdziwkami!
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :)
Mmmmm pyszności. Takie risotto wprost uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń