Gulasz wołowy z papryką:
- 300g mięsa wołowego
- 250g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 2 łyżki oleju
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 500 ml gorącej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (lub Dijon)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta chili
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy mąką.
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju smażymy mięso aż się przyrumieni, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko zalewamy 200 ml gorącej wody i chwilkę dusimy aż wszystko co nam przywarło do patelni, odejdzie do sosu. Całą zawartość patelni przelewamy do garnka, dolewamy pozostałą wodę oraz wrzucamy przyprawy - ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny, paprykę w proszku, oraz płatki i chili. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso jest już gotowe, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na pozostałym oleju i dodajemy do gulaszu. Dodajemy musztardę oraz przecier pomidorowy i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy całość ok 15 min na małym ogniu.
Jeśli jest taka potrzeba gulasz przed podaniem można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki ścieramy na tarce (ja ścieram pół na bardzo drobnej tarce i pół o większych oczkach). Do startych ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę suszonej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju, od razu podajemy polane gulaszem i złożone na pół.
Smacznego !!!
Juz sam gulasz wyglada tak smacznie, ze pociekla mi slinka, a z plackiem tworzy niebianski duet :)
OdpowiedzUsuńAle cudny. Będę musiała coś takiego wykombinować kiedyś, bo mama strasznie lubi :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne przepisy. Wczoraj miałam to samo u siebie na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Irlandii :)
Bardzo smaczne własnie robie to drugi raz polecam ;)
OdpowiedzUsuń