Już jakiś czas nosiłam się z zamiarem zrobienia szarlotki którą wykonała kiedyś moja siostra i królowała na Galerii potraw. Troszkę jej pozazdrościłam tej szarlotki i w końcu dzisiaj zrobiłam ją sama. Niestety jabłka miałam wielkości pięści i zbyt małą formę, ale chyba nie wyszło źle.
Warto posmakować tych jabłuszek pod pierzynką np z dodatkiem lodów waniliowych. Celowo ciasto zrobione jest mniej słodkie, jeśli chcemy można dodać więcej cukru do jabłek i ciasta np. zamiast 100g cukru można użyć 150g.
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- cukier waniliowy (ja go pominęłam bo zabrakło w kuchni)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka oraz jedno białko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Jabłka obrać, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych. Przełożyć do miski, posypać dwoma łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodkie ciasto można więcej), cynamonem i skórką z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy połowę ciasta, którym wykładamy tortownicę. Smarujemy surowym roztrzepanym białkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C w nagrzanym piekarniku. Na podpieczonym cieście układamy jabłka (jeśli się nam nie mieszczą, można je pokroić na mniejsze kawałki), przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, pieczemy 1 godzinę. Pierwsze pół godziny w temp. 160°C, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180°C.
Smacznego !!!
wyglada bardzo smacznie....na pewno skorzystam z tego przepisu:))
OdpowiedzUsuńJest śliczna!
OdpowiedzUsuńUpiekę sobie taką zaraz po weekendzie.
Zrobiłam wczoraj. Pycha! Prosta, domowa, jak u mamy! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie:) ja żywcem wyjęta z amerykańskiej kreskówki:))) klasyk:)
OdpowiedzUsuńojj tak pyszna jest chociaż mnie bardziej chyba koralowa smakuje a ta jest na drugim miejscu...piekne zdjecia;)
OdpowiedzUsuńCudowna jest! :)
OdpowiedzUsuńjeju, jak ona się rewelacyjnie prezentuje!
OdpowiedzUsuńszarloty uwielbiam wszystkie! bez wyjątku :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Robię podobną szarlotkę i rzeczywiście jest to bardzo smakowity wypiek! Twoja wygląda nader apetycznie :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń