Dzisiaj prosty angielski deser.
Zdjęcia niestety nie odzwierciedlają smaku crumble, bo nie prezentuje się zbyt dobrze. Smak za to wynagrodził mi to.
Zdjęcia niestety nie odzwierciedlają smaku crumble, bo nie prezentuje się zbyt dobrze. Smak za to wynagrodził mi to.
Przepis po części podejrzałam u Joanny. Wcześniej crumble robiłam bez dodatku migdałów.
- 500g rabarbaru
- 70 g cukru (następnym razem dodam mniej bo według mnie było troszkę za słodkie)
- masło (do wysmarowania formy)
kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 100 g masła - solone (jeśli użyjemy niesolonego dodajemy szczyptę soli)
- 80 g migdałów (zmielonych np. blenderem)
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy na 180stopni.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki ok 1cm. Mieszamy z cukrem.
Formę smarujemy masłem i układamy rabarbar.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i rozkładamy na rabarbarze. Pieczemy ok 30 min.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, by owoce przestygły.
Podawać można np. z dodatkiem lodów lub jogurtu naturalnego (ja wybrałam tą drugą opcję)
Smacznego !!!
oj, chodzi za mną takie crumble najlepiej z zimnymi lodami... mniam :)
OdpowiedzUsuńKasiac: wspaniale się prezentuje! Bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jestem wielka fanka crumble, a za rabarbarem juz tesknie...
OdpowiedzUsuńMi zdjęcia się podobają. A crumble kocham i to w każdym wydaniu;)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż owoce pod kruszoną!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię crumble z rabarbarem. Pycha jest:)
OdpowiedzUsuńGorące crumble z lodami waniliowymi...mniam! :))))
OdpowiedzUsuń