czwartek, 4 sierpnia 2011

Crumble z rabarbarem

Dzisiaj prosty angielski deser.
Zdjęcia niestety nie odzwierciedlają smaku crumble, bo nie prezentuje się zbyt dobrze. Smak za to wynagrodził mi to.
Przepis po części podejrzałam u Joanny. Wcześniej crumble robiłam bez dodatku migdałów.


  • 500g rabarbaru
  • 70 g cukru (następnym razem dodam mniej bo według mnie było troszkę za słodkie)
  • masło (do wysmarowania formy)

kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g masła - solone (jeśli użyjemy niesolonego dodajemy szczyptę soli)
  • 80 g migdałów (zmielonych np. blenderem)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik nagrzewamy na 180stopni.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki ok 1cm. Mieszamy z cukrem. 
Formę smarujemy masłem i układamy rabarbar.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i rozkładamy na rabarbarze. Pieczemy ok 30 min. 
Po upieczeniu odczekać kilka minut, by owoce przestygły.

Podawać można np. z dodatkiem lodów lub jogurtu naturalnego (ja wybrałam tą drugą opcję)



Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. oj, chodzi za mną takie crumble najlepiej z zimnymi lodami... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiac: wspaniale się prezentuje! Bardzo apetycznie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielka fanka crumble, a za rabarbarem juz tesknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi zdjęcia się podobają. A crumble kocham i to w każdym wydaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma nic lepszego niż owoce pod kruszoną!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię crumble z rabarbarem. Pycha jest:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorące crumble z lodami waniliowymi...mniam! :))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.