środa, 3 sierpnia 2011

Sałatka ziemniaczana z pesto i szaszłyki z płatkami chili


Przepis na sałatkę znalazłam w czerwcowym numerze Kuchni (2010). Pesto wykorzystałam niestety kupne, ponieważ domowego nie miałam.
Sałatkę podałam z grillowanymi szaszłykami z piersi kurczaka.


Sałatka ziemniaczana z pesto

  • 60dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pesto
  • 2 łyżki białego octu winnego (w przepisie były trzy jasnego balsamicznego)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 200g mieszanki sałat (z radicchio)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Ziemniaki kroimy w plasterki i wkładamy do miski. 
Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 4 godz. 
Sałatę kroimy w paski dodajemy do ziemniaków, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. 
Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę przed podaniem.




Szaszłyki drobiowe z płatkami chili 

  • jedna cała pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek (chili + czosnek)
  • 4 patyczki do szaszłyków

Kurczaka kroimy w dość duże paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili. Skrapiamy oliwą smakową i odstawiamy na min. 2 godz. 
Nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki zwijając w harmonijkę. Grillujemy na rozgrzanej patelni lub grillu do zrumienienia. W razie potrzeby możemy dodatkowo skropić szaszłyki podczas grillowania.
Podajemy z sałatką ziemniaczaną.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.