poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Kurczak w sosie czosnkowo- serowym z tagliatelle

Robiłam to danie już kilka razy ale nigdy nie było okazji do wystawienia na blogu. Wykorzystywałam pałki kurczaka ale również pałki indyka. Indyka pieczemy odpowiednio dłużej i forma powinna być przykryta folią aluminiową.
 Nie wiem dlaczego, ale ta wersja pałek kurczaka smakuje mi tylko z makaronem  tagliatelle...chyba przez ten sos czosnkowo- serowy.

 
  • 1 kg pałek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • mąka do obsypania
  • makaron tagliatelle 
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Pałki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładając obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać. Jeśli skończyliśmy obsmażanie na patelnie wlewamy 100ml gorącej wody w której rozrabiamy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy tylko do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników. Powstałym sosem zalewamy mięso w naczyniu. 
Pieczemy ok. 1 godz.w rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Od czasu do czasu przekładając mięso i polewając sosem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy polany sosem z kurczaka i posypany parmezanem.


Smacznego !!!


3 komentarze:

  1. Jak ja kocham takie dania. Smaka mi narobiłaś:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiadek. ja też pewnie podałabym taką kurkę z makaronem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, w szczególności na tym ostatnim zbliżeniu! ja jeszcze nie zapiekałam pałek w taki sposób, ale widzę, że warto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.