Robiłam to danie już kilka razy ale nigdy nie było okazji do wystawienia na blogu. Wykorzystywałam pałki kurczaka ale również pałki indyka. Indyka pieczemy odpowiednio dłużej i forma powinna być przykryta folią aluminiową.
Nie wiem dlaczego, ale ta wersja pałek kurczaka smakuje mi tylko z makaronem tagliatelle...chyba przez ten sos czosnkowo- serowy.
Nie wiem dlaczego, ale ta wersja pałek kurczaka smakuje mi tylko z makaronem tagliatelle...chyba przez ten sos czosnkowo- serowy.
- 1 kg pałek kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 200ml śmietany
- 4 łyżki tartego parmezanu
- mąka do obsypania
- makaron tagliatelle
- olej do smażenia
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Pałki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładając obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać. Jeśli skończyliśmy obsmażanie na patelnie wlewamy 100ml gorącej wody w której rozrabiamy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy tylko do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników. Powstałym sosem zalewamy mięso w naczyniu.
Pieczemy ok. 1 godz.w rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Od czasu do czasu przekładając mięso i polewając sosem.
Jak ja kocham takie dania. Smaka mi narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
świetny pomysł na obiadek. ja też pewnie podałabym taką kurkę z makaronem;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, w szczególności na tym ostatnim zbliżeniu! ja jeszcze nie zapiekałam pałek w taki sposób, ale widzę, że warto spróbować :-)
OdpowiedzUsuń