niedziela, 15 kwietnia 2012

Uda kurczaka marynowane w jogurcie z dodatkiem mięty

Prosty i niezbyt pracochłonny, ale za to bardzo świeży i aromatyczny kurczak.  Uda są soczyste, miękkie w środku. Jednocześnie bardzo chrupiące dzięki jogurtowi.
Bardzo polecam.
Przepis: gazeta COOKBOOK- spring 2012

porcja na cztery osoby
  • 4 uda kurczaka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 15 listków świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

do podania 
  • ryż ugotowany na sypko
  • skórka z pół cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej kolendry
Uda kurczaka myjemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do dużej miski wlewamy jogurt, posiekane liście mięty oraz skórkę i sok z jeden cytryny (uprzednio parzymy cytrynę wrzątkiem). Do marynaty z jogurtu wkładamy uda kurczaka smarując nią jednocześnie. Przykrywamy folią i wstawiamy na min. 3 godz do lodówki a najlepiej na cała noc.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Uda kurczaka układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz.
20 minut przed końcem pieczenia kurczaka gotujemy ryż na sypko lub w mikrofalówce według przepisu tutaj.
Do ugotowanego ryżu dodajemy skórkę z połowy cytryny, sok i posiekane liście świeżej kolendry.




Smacznego !!!
 

13 komentarzy:

  1. No chyba zrobię jutro,bo normalnie mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisane! ciekawa ta marynata jogurtowa.
    bardzo rześka i aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie, marynata mnie bardzo zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czytac takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog pisany ciekawym językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj narobiłaś mi smaka, wyglądają bardzo apetycznie. Nie dziwi mnie, że blog został wyróżniony, jest po prostu śliczny, treściwy i „smaczny” ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry dzień to taki, w którym poznasz coś nowego, lub dowiesz się czegoś ciekawego. Po zapoznaniu się z Twoim blogiem zdecydowanie mam dobry dzień. Czekam na kolejne treści, bo z pewnością będę śledzić Twoją działalność :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo estetycznie zaserwowane danie, przypuszczam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczaczek z klasą muszę powiedzieć, ale naprawdę zachwyca mnie sposób zaserwowania ryżu, ślicznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.