Prosty i niezbyt pracochłonny, ale za to bardzo świeży i aromatyczny kurczak. Uda są soczyste, miękkie w środku. Jednocześnie bardzo chrupiące dzięki jogurtowi.
Bardzo polecam.
Przepis: gazeta COOKBOOK- spring 2012
porcja na cztery osoby
- 4 uda kurczaka
- 200g jogurtu naturalnego
- 15 listków świeżej mięty
- 1 cytryna
- sól i pieprz
do podania
- ryż ugotowany na sypko
- skórka z pół cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżej kolendry
Uda kurczaka myjemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do dużej miski wlewamy jogurt, posiekane liście mięty oraz skórkę i sok z jeden cytryny (uprzednio parzymy cytrynę wrzątkiem). Do marynaty z jogurtu wkładamy uda kurczaka smarując nią jednocześnie. Przykrywamy folią i wstawiamy na min. 3 godz do lodówki a najlepiej na cała noc.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Uda kurczaka układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz.
20 minut przed końcem pieczenia kurczaka gotujemy ryż na sypko lub w mikrofalówce według przepisu tutaj.
Do ugotowanego ryżu dodajemy skórkę z połowy cytryny, sok i posiekane liście świeżej kolendry.
Do ugotowanego ryżu dodajemy skórkę z połowy cytryny, sok i posiekane liście świeżej kolendry.
Smacznego !!!
No chyba zrobię jutro,bo normalnie mam smaka :)
OdpowiedzUsuńzapisane! ciekawa ta marynata jogurtowa.
OdpowiedzUsuńbardzo rześka i aromatyczna.
Smakowita marynata!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie, marynata mnie bardzo zainteresowała.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńFajny blog pisany ciekawym językiem :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś mi smaka, wyglądają bardzo apetycznie. Nie dziwi mnie, że blog został wyróżniony, jest po prostu śliczny, treściwy i „smaczny” ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDobry dzień to taki, w którym poznasz coś nowego, lub dowiesz się czegoś ciekawego. Po zapoznaniu się z Twoim blogiem zdecydowanie mam dobry dzień. Czekam na kolejne treści, bo z pewnością będę śledzić Twoją działalność :)
OdpowiedzUsuńBardzo estetycznie zaserwowane danie, przypuszczam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, brawo :)
OdpowiedzUsuńKurczaczek z klasą muszę powiedzieć, ale naprawdę zachwyca mnie sposób zaserwowania ryżu, ślicznie!
OdpowiedzUsuń