Dzisiaj moje pierwsze spotkanie z kormą w kuchni, czyli danie z kuchni indyjskiej na bazie jogurtu i przypraw. Trochę zasięgnęłam informacji w internecie, książkach i tak powstała moja wersja. Tym razem wersja jest z wołowiną (akurat takie mięso miałam) ale myślę że jeszcze nie raz pojawi się np. w wersji z kurczakiem, jagnięciną lub jako danie wegetariańskie.
porcja dla dwóch osób
Korma wołowa
- 300 g dobrej jakości mięsa wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- 2 łyżeczki koncentratu
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- mielone płatki chili
Rozgrzewamy suchą patelnie, na którą wrzucamy posiekany imbir oraz czosnek, kolendrę, kmin, kardamon i kurkumę. Przyprawy smażymy ok. 1 min by wydobyć pełen aromat, po czym przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą pastę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę aż zmięknie. Podsmażoną cebulę odkładamy na talerz, a na patelni obsmażamy mięso. Gdy jest już zrumienione wrzucamy na patelnie cebulę, pastę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy, smażymy 1 minutę. Dodajemy jogurt oraz bulion. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu aż płyn zostanie wchłonięty a wołowina będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Jeśli korma będzie zbyt wygotowana dolewamy wody. Doprawiamy do smaku sola oraz mielonymi płatkami chili.
Podajemy z ryżem.
Ryż z mikrofalówki z dodatkiem kolendry i prażonych płatków migdałowych
- 3/4 szkl sypkiego ryżu basmati
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1 i 1/2 szkl wody
- 1/4 łyżeczki soli
Ryż wsypujemy do plastikowego lub szklanego pojemnika, zalewamy wodą oraz wsypujemy sól. Wstawiamy do mikrofalówki na ok 15-20 min. Gdy ryż gotuje się w mikrofalówce my na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż będą lekko rumiane. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy łyżkę masła, posiekane liście kolendry oraz płatki migdałowe.
Smacznego !!!
to moje klimaty. a pomysł na ryż nietypowy - przygotuję w micro przy najbliższej okazji. ;) cheers!!!
OdpowiedzUsuńBardzo kuszace! Uwielbiam kuchnie hinduska. A ryz, w ktorym chrupia platki migdalow, nie ma sobie rownych!
OdpowiedzUsuńTej wołowiny chętnie bym spróbowała. Wygląda bardzo apetycznie, a patrząc na składniki to już jestem pewna, że to danie jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńsuper napisane
OdpowiedzUsuń