czwartek, 2 lutego 2012

Korma wołowa oraz ryż z mikrofalówki

Dzisiaj moje pierwsze spotkanie z kormą w kuchni, czyli danie z kuchni indyjskiej na bazie jogurtu i przypraw. Trochę zasięgnęłam informacji w internecie,  książkach i tak powstała moja wersja. Tym razem wersja jest z wołowiną (akurat takie mięso miałam) ale myślę że jeszcze nie raz pojawi się np. w wersji z kurczakiem, jagnięciną lub jako danie wegetariańskie.

porcja dla dwóch osób

Korma wołowa
  • 300 g dobrej jakości mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • mielone płatki chili
Rozgrzewamy suchą patelnie, na którą wrzucamy posiekany imbir oraz czosnek, kolendrę, kmin, kardamon i kurkumę. Przyprawy smażymy ok. 1 min by wydobyć pełen aromat, po czym przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą pastę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę aż zmięknie. Podsmażoną cebulę odkładamy na talerz, a na patelni obsmażamy mięso. Gdy jest już zrumienione wrzucamy na patelnie cebulę, pastę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy, smażymy 1 minutę. Dodajemy jogurt oraz bulion. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu aż płyn zostanie wchłonięty a wołowina będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Jeśli korma będzie zbyt wygotowana  dolewamy wody. Doprawiamy do smaku sola oraz mielonymi płatkami chili. 
Podajemy z ryżem.



 Ryż z mikrofalówki z dodatkiem kolendry i prażonych płatków migdałowych
  • 3/4 szkl sypkiego ryżu basmati
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Ryż wsypujemy do plastikowego lub szklanego pojemnika, zalewamy wodą oraz wsypujemy sól. Wstawiamy do mikrofalówki na ok 15-20 min. Gdy ryż gotuje się w mikrofalówce my na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż będą lekko rumiane. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy łyżkę masła, posiekane liście kolendry oraz płatki migdałowe.



Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. to moje klimaty. a pomysł na ryż nietypowy - przygotuję w micro przy najbliższej okazji. ;) cheers!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszace! Uwielbiam kuchnie hinduska. A ryz, w ktorym chrupia platki migdalow, nie ma sobie rownych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej wołowiny chętnie bym spróbowała. Wygląda bardzo apetycznie, a patrząc na składniki to już jestem pewna, że to danie jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.