Bardzo szybkie i proste danie. Możemy podać je np z grillowaną piersią kurczaka tak jak ja to uczyniłam ale również możemy wykorzystać jako dodatek do ryb lub innych dań mięsnych.
pomysł podpatrzony w dwumiesięczniku FOOD&FRIENDS
- 150 g jarmuża
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki
- masło do smażenia
- sól i pieprz
Jarmuż myjemy oraz wycinamy najgrubsze łodygi, ponieważ nawet po uduszeniu mogą był zbyt włókniste. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy jarmuża tak by większość liści było przyrumienionych na obrzeżach. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Ubijamy śmietankę i wlewamy na patelnię, doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy.
Smacznego !!!
Bardzo fajny pomysl na dodatek do mies czy ryb!
OdpowiedzUsuńostatnio widziałam jarmuż w warzywniaku i już miałam brać, ale nie bardzo wiedziałam jak się do niego zabrać - teraz z czystym sumieniem mogę kupić i spróbować go w tym wydaniu, bo wygląda znakomicie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja też nie pewnie go kupowałam...to moje pierwsze spotkania z jarmużem :) bardzo polecam jeśli lubisz szpinak i brokuły
UsuńNigdy nie jadłam jarmużu. Czy on smakuje podobnie jak kapusta czy brokuły?
OdpowiedzUsuńwiosenko mi bardziej przypomina w smaku szpinak, kapusty raczej nie, ale to zależy jak się go przygotuje.
Usuńsuper smakuje również podsmażony tylko z masłem i czosnkiem. polecam
Bardzo fajny pomysl, na szczescie jarmuzu u mnie nie brakuje ;))
OdpowiedzUsuń