środa, 29 lutego 2012

Udka kurczaka po włosku

 Inspiracją do kurczaka po włosku był przepis z książki Jamie Oliver - włoska wyprawa Jamiego, w  której to znalazłam ciekawy przepis na kurczaka po myśliwsku. Niestety nie posiadałam wszystkich składników i tak powstała moja wersja kurczaka z włoską nutką. 
Moja połówka jedząc dzisiaj obiad stwierdziła ze brakuje temu daniu tylko włoskiego słońca. 
Może w końcu i do nas na wyspy dojdzie piękne słońce :) czego sobie i Wam życzę !!!


porcja dla 4 osób
  • 4 udka kurczaka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku (1 zmiażdżony, 1 pokrojony w plastry)
  • 5 liści laurowych
  • 1 gałązka rozmarynu
  • garść zielonych oliwek lub czarnych
  • mąka do panierowania 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

do podania:
  • makaron spaghetti
  • ser parmezan

Uda kurczaka posypujemy solą oraz pieprzem, wkładamy do miski. Dodajemy liście laurowe, rozmaryn, 1  zmiażdżony ząbek czosnku którym nacieramy kurczaka. Odstawiamy na min 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kurczaka obtaczamy w mące (oczyszczając z liści laurowych i rozmarynu) i obsmażamy by się przyrumienił. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub innej formy w której będziemy piec. 
Na patelni podsmażamy ok. 1minuty pozostały czosnek pokrojony w plasterki, rozmaryn. liście laurowe. Następnie wlewamy posiekane pomidory z sosem oraz bulion drobiowy. Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy wszystko do formy z udkami kurczaka.
Pieczemy ok 1 godz. Jeśli kurczak zbyt mocno się przypieka temperaturę zmniejszamy do 180 stopni.
Przed podaniem zbieramy powstały tłuszcz na sosie pomidorowym.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti posypanym parmezanem.





Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Lubię mięcho w pomidorach. Dodałabym tu jeszcze pikantną papryczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Udka przyrządzone na włoski sposób muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają. Mi też przydałoby się troszkę słońca;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na mojej wyspie slonce swieci jak szalone, tak wiec i do was wkrotce powinno dotrzec :) A te udka wygladaja wspaniale. Zupelnie sie nie dziwie, ze smakowaly!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.