- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 plastry bekonu
- 1 łyżeczka tłuczonego czarnego pieprzu lub bardzo grubo mielonego
- 250 ml sosu np od pieczenia kurczaka*
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki masła + łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo lekko zbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdą pierś owijamy plastrem bekonu i spinamy wykałaczką. Na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi tak by się tylko zrumieniły ale pozostały surowe w środku. Przekładamy do formy do zapiekania a na patelnie wsypujemy utłuczony pieprz i podsmażamy ok 1min. Następnie wlewamy sos, zaprawiamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest potrzeba zagęszczamy masłem utartym z mąką pszenną. Zalewamy sosem obsmażone piersi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30min.
Podawać można z pieczonymi ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.
* sos od pieczenia kurczaka - po każdym pieczeniu kurczaka blaszkę lub formę zalewam szklanką gorącej wody, odstawiam by wszystko odeszło. Po ostudzeniu zbieram cały zebrany na powierzchni tłuszcz, a sos mrożę lub wykorzystuje od razu jako baza różnych sosów.
Smacznego !!!
Wygląda świetnie. A jak smakuje dowiem się w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pati