środa, 22 lutego 2012

Naleśniki z twarogiem, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Wczoraj w Irlandii i nie tylko obchodzony był Pancake Day. Angielska wersja to bardziej naleśnik na słodko podany z cukrem pudrem, złotym syropem (golden syrup), lub sokiem cytrynowym
Ja dla odmiany dzisiaj prezentuje bardziej polską wersję naleśników. Może przypadnie Wam do gustu choć większość osób zapewne ją zna.

porcja na 6 naleśników

naleśniki:
8 łyżek mąki pszennej
1 jajko
200 ml mleka
200ml wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

W misce mieszamy wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, i odstawiamy by ciasto "dojrzało" na ok 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

farsz do naleśników:
1 opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej (ok 100g)
1 kostka twarogu tłustego
1/2 cebuli
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1/2 cebuli
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka śmietany 18% 


Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną w kostkę jedną cebulę, aż się zrumieni. Połowę cebuli odkładamy na talerzyk by ostygła (wykorzystamy ja do farszu). Na patelnię wrzucamy pokrojone w ósemki pieczarki i dusimy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i dusimy ok 5 min. Mąkę ziemniaczaną ucieramy w filiżance ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
 
przygotowanie farszu:
Twaróg rozgniatamy widelcem, i mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą gryczaną oraz podsmażoną cebulką. Dodajemy dwie łyżki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.

Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy. Przed podaniem podsmażamy an suchej patelni. 
Podajemy z gorącym sosem pieczarkowym i np kleksem śmietany.





Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Wow. No o takim połączeniu smaków nawet bym nie pomyślała. Ja pierwszy raz widzę taką wersje naleśnika. Ale chętnie wypróbuje. Koniecznie!
    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, farsz pyszny więc to musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tam moje risotto, te naleśniki wyglądają NIEZIEMSKO! Szkoda, że jestem uczulona na kaszę gryczaną. PRZE-PYCHA!

    http://allergygirl.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. sama takie robię..pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo naleśniki to jest to! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. no i się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nam się przypomniało o pancake day dopiero wieczorem :) No nic, wykorzystam Twój przepis jutro, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nalesniki to fantastyczna sprawa: smakuja wspaniale i w slodkiej, i w wytrawnej wersji. Twoja bardzo mi sie podoba i wyglada niesamowicie wykwintnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kaszę gryczaną i w tym tygodniu skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.