wtorek, 7 lutego 2012

Przyrumieniony jarmuż na bitej śmietanie

 Bardzo szybkie i proste danie. Możemy podać je np z grillowaną piersią kurczaka tak jak ja to uczyniłam ale również możemy wykorzystać jako dodatek do ryb lub innych dań mięsnych.

pomysł podpatrzony w dwumiesięczniku FOOD&FRIENDS

  • 150 g jarmuża
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz
Jarmuż myjemy oraz wycinamy najgrubsze łodygi, ponieważ nawet po uduszeniu mogą był zbyt włókniste. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy jarmuża tak by większość liści było przyrumienionych na obrzeżach. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Ubijamy śmietankę i wlewamy na patelnię, doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysl na dodatek do mies czy ryb!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio widziałam jarmuż w warzywniaku i już miałam brać, ale nie bardzo wiedziałam jak się do niego zabrać - teraz z czystym sumieniem mogę kupić i spróbować go w tym wydaniu, bo wygląda znakomicie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie pewnie go kupowałam...to moje pierwsze spotkania z jarmużem :) bardzo polecam jeśli lubisz szpinak i brokuły

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam jarmużu. Czy on smakuje podobnie jak kapusta czy brokuły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiosenko mi bardziej przypomina w smaku szpinak, kapusty raczej nie, ale to zależy jak się go przygotuje.
      super smakuje również podsmażony tylko z masłem i czosnkiem. polecam

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysl, na szczescie jarmuzu u mnie nie brakuje ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.