- 4 uda kurczaka
- pół cytryny
- 5 listków laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- olej do smażenia
Uda kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera naciowego w paski, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kuminem. Warzywa z przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka- tagina.
Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny.
Smacznego !!!
Przepysznie wyglada! No i masz prawdziwy tagine :)
OdpowiedzUsuńte smaki, aromaty... danie musi smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałem nigdy o takim daniu :o dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńpomocny wpis!
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuńmiesko pycha
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńno daje do myslenia
OdpowiedzUsuń