Rozpoczyna się sezon zupkowy... Jesień zawitała już na dobre w Irlandii, a raczej była cały rok, pora więc rozgrzewać się od środka.
Dzisiaj polecam ziołowy krem brokułowy z dodatkiem sera gorgonzola.
- 500 g brokuła
- ok 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 l bulionu (ja dałam litr wody i 0,5 bulionu drobiowego)
- sól, pieprz do smaku
- ser gorgonzola do podania
Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Gdy się lekko zeszkli dodajemy ziemniaki oraz oregano i bazylię. Smażymy ok 5 min, ciągle mieszając. Wszystko zalewamy wodą i bulionem oraz dorzucamy łodygi brokuła. Gotujemy ok 10min. Następnie dodajemy do garnka umyte i pokrojone różyczki brokuła. Gotujemy całość do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy łodygi brokuła a zupkę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupy zbyt mocno nie dosalamy, gdyż dodajemy ser gorgonzola który jest słony.
Zupę podajemy z pokruszonym serem gorgonzola i grillowaną ciabattą.
Wersja zupy w szklance !!!
Smacznego !!!
zupa brokułowa jest super, lubię brokuły pod kazdą postacią a podane w tak fantazyjnym stylu tym bardziej, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZupa w szklance? Bomba! Miło tu u Ciebie. Będę zaglądała częściej :)
OdpowiedzUsuń