wtorek, 6 września 2011

Podudzie z kurczaka z nutką rozmarynu i cytryny

 
Podudzia z kurczaka z nutką rozmarynu i cytryny
  • 1 kg podudzia z kurczaka (tradycyjne pałki)
  • trzy ząbki czosnku
  • sól morka z suszonym rozmarynem i cytryną
  • płatki chili
  • kilka gałązek świeżego rozmaryny
  • ok. 2 cm skórki z cytryny (pokrojonej w paseczki)
  • ok. 2 łyżek smakowej oliwy z oliwek (czosnek z chili)
  • pieprz kolorowy
Podudzia z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Formę smarujemy oliwą i układamy w niej podudzia z kurczaka. Doprawiamy mieszanką soli z rozmarynem i cytryną, mielonymi płatkami chili, pieprzem. Posypujemy pokrojoną skórką z cytryny, świeżym rozmarynem oraz czosnkiem w łupinach (lekko zgniecione ręką). Wszystko zalewamy pozostałą oliwą i odstawiamy na ok. 1 godz do zmacerowania.


Piekarnik nagrzewamy do 180stopni. Wstawiamy kurczaka równocześnie z ziemniakami. Pieczemy ok 1,5 godz. Co jakiś czas przewracając podudzia z kurczaka. Na ostatnie 10 min pieczenia temperaturę możemy podwyższyć do 200stopni.








Ziemniaki zapiekane 
  • ok. 1 kg ziemniaków

Sos do zalania ziemniaków:
  • 100ml mleka
  • 50ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Układamy w formie. 
Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy (lekko ubijając trzepaczką), doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki w formie i pieczemy razem z kurczakiem. Po godzinie pieczenia, ziemniaki przyrumienią się więc przykrywamy je folią aluminiową by zmiękły.




 Smacznego !!!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.