środa, 7 września 2011

Schab z zielonym groszkiem

Schab bardzo szybko się robi, ale najlepiej jak poświecimy mu chwilę czasu dzień wcześniej, by przyprawić.
Nie wiem dlaczego ale w Irlandii schab bardzo często nie ładnie pachnie... w Polsce nigdy mi się to nie przytrafiało. Dlatego często przyprawiam go ziołami...tym razem był to rozmaryn z dodatkiem cytryny.
Prosta i szybka propozycja na obiad, a myślę że i smaczna.



porcja dla dwóch osób
  • 2 plastry schabu grubości ok.1cm
  • sól morska z dodatkiem rozmarynu i cytryny
  • 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek (płatki chili i czosnek)
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  •  pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki wody

Schab przyprawiamy solą z dodatkiem rozmarynu i cytryny, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. 
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zmacerowane plastry schabu, tak by się lekko przyrumieniły.
Wrzucamy na patelnię zamrożony zielony groszek i chwilkę smażymy, ok 3min. Zalewamy wszystko wodą i śmietanką (jeśli jest potrzeba sos troszkę doprawiamy solą i pieprzem). Smażymy jeszcze 2 min, by śmietanka troszkę się zredukowała. 
Od razu podajemy np z puree ziemniaczanym. 



Smacznego !!!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.