Schab bardzo szybko się robi, ale najlepiej jak poświecimy mu chwilę czasu dzień wcześniej, by przyprawić.
Nie wiem dlaczego ale w Irlandii schab bardzo często nie ładnie pachnie... w Polsce nigdy mi się to nie przytrafiało. Dlatego często przyprawiam go ziołami...tym razem był to rozmaryn z dodatkiem cytryny.
Prosta i szybka propozycja na obiad, a myślę że i smaczna.
porcja dla dwóch osób
- 2 plastry schabu grubości ok.1cm
- sól morska z dodatkiem rozmarynu i cytryny
- 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek (płatki chili i czosnek)
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki wody
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zmacerowane plastry schabu, tak by się lekko przyrumieniły.
Wrzucamy na patelnię zamrożony zielony groszek i chwilkę smażymy, ok 3min. Zalewamy wszystko wodą i śmietanką (jeśli jest potrzeba sos troszkę doprawiamy solą i pieprzem). Smażymy jeszcze 2 min, by śmietanka troszkę się zredukowała.
Od razu podajemy np z puree ziemniaczanym.
Smacznego !!!
Wygląda smakowicie !! :)) Na pewno wypróbuję ! :D
OdpowiedzUsuń