Vol-au-vent to danie z kuchni francuskiej z ciasta francuskiego z nadzieniem, najczęściej podawane z mięsem z kurczaka z pieczarkami. Moja wersja jest bezmięsna i z włoską nutką parmezanu.
12 sztuk vol -au vent (mrożonych)
300g pieczarek
1 średnia cukinia
łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
bazylia
czosnek
3 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
Pieczarki i cukinię umyć. Pieczarki drobno pokroić w kostkę, cukinię w słupki. Warzywa wymieszać, skropić oliwą, oprószyć papryką oraz dodać wyciśnięty czosnek lub suszony z młynka. Odstawić na kilka minut.
Rozgrzać piekarnik i patelnię. Podsmażyć warzywa na patelni aż do odparowania wody, do lekkiego zarumienienia.
W między czasie wstawić babeczki do nagrzanego piekarnika (220 stopni). Piec ok. 8-10 min. Aż będą złociste. Wyjmujemy babeczki i odcinamy górną część.
Na dolną cześć układamy podsmażone warzywa i posypujemy obficie parmezanem i przykrywamy górną częścią.
Od razu podawać...jako przekąska.
Smacznego !!!
uroczo to wygląda :-)
OdpowiedzUsuń