pół szklanki ciecierzycy
trzy łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
dwa plasterki papryczki jalapeno
dwa pomidory (sparzone, bez skórki)
jedna marchewka
oliwa z oliwek
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej pozostawić na noc.
W tej samej wodzie gotujemy ciecierzycę razem ze wszystkimi warzywami ok. 2 godz. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą.
Pomidory proponuje przetrzeć przez sito, wtedy zupa ma ładniejszy kolor.
Zupę podałam z łyżką oliwy z oliwek i bazylią.
Smacznego !!!
wyczuwalny jest w niej pomidorowy smak?
OdpowiedzUsuńniezbyt mocno :) ale polecam
OdpowiedzUsuńO, jak miło :) Rozumiem, że smakowała?? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń