Przepis podpatrzyłam ostatnio w jednym z moich ulubionych programów "Dwóch łakomych Włochów". Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo rozbawiają mnie za każdym razem do łez.
W oryginalnym przepisie wykorzystano schab, ja zastąpiłam go polędwiczką wieprzową.
Tym razem podróżowali po północno -zachodnich Włoszech, czyli Piemoncie. W tym rejonie najczęściej można spotkać włoskie dania połączone z egzotycznymi składnikami. W tym przypadku wykorzystali imbir i miód.
W oryginalnym przepisie wykorzystano schab, ja zastąpiłam go polędwiczką wieprzową.
- 6 łyżek oliwy
- 100 g pancetty lub boczku
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 małe korzenie pasternaku
- 2 gałązki rozmarynu
- 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Boczek pokroimy w słupki. Ząbki czosnku oraz imbir obieramy kroimy w paski lub słupki. Marchew i pasternak kroimy również w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
W dużym żeliwnym
garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pancettę lub boczek i mieszając smażymy,
aż się zrumieni. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy ząbki czosnku, mięso polewamy miodem i posypujemy plasterkami imbiru
i smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, a miód skarmelizuje.
Wrzucamy z powrotem pancettę lub boczek, dokładamy gałązki rozmarynu, wlewamy
bulion. Wrzucamy marchew, cebulę, pasternak, doprawiamy solą i
pieprzem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą
miękkie. Wyjmujemy warzywa i odstawiamy na bok. Przykrywamy i dusimy mięso na
małym ogniu jeszcze ok. 30 godziny, aż będzie miękkie. Dokładamy warzywa i
podgrzewamy razem ok. 5 – 10 minut, aż będą ciepłe. Wyjmujemy mięso na deskę i
odstawiamy na parę minut. Warzywa wykładamy na półmisek. Kroimy mięso na
grube plastry i układamy obok warzyw. Polewamy wszystko sosem i podajemy.
Smacznego !!!
konkretne jedzonko
OdpowiedzUsuńWidać, że mięsko jest pysznie soczyste. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Bardzo smaczne połączenie. Ostatnio zachwycam się rozmarynem, kocham jego zapach;)
OdpowiedzUsuńwszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, dużo fajnych propozycji można tutaj znaleźć, świetnie się czyta twojego bloga.
OdpowiedzUsuńlubie z imbirem
OdpowiedzUsuń