środa, 18 stycznia 2012

Drobiowe kieszonki i puree z batatów

 Zapewne pojawią się komentarze ze puree to nie ziemniaki siekane. Dla wyjaśnienia wytłumaczę się, że podejrzałam tą wersje puree u Jamie Olivera i bardzo mi się podoba i tak jak On nazwałam ją puree. Może wam również przypadnie do gustu. 



Drobiowe kieszonki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • kilka kaparów z zalewy
  • 4 plasterki sera brie
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • smakowa oliwa z oliwek (czosnek i chili)
  • sól, pieprz do smaku
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż tak by otwierała się jak książka. Mięso przykrywamy folią spożywczą i delikatnie zbijamy tłuczkiem, ale tak by nie zrobić dziur. Piersi nadziewamy pokrojonymi w paski pomidorami, serem brie, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Spinamy każdą pierś wykałaczkami. Przyprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż mięso się przyrumieni.  
 

Puree:
  • 1 słodki ziemniak
  • 3-4 szt średniej wielkości normalnych ziemniaków
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • płatki chili
  • sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i ponownie stawiamy na palniku by dobrze je odparować. Wyjmujemy na deskę i siekamy nożem. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki i płatkami chili.
 
 
 
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Tez robię takie kieszonki tle, że z mozarellą. Ziemniaki wyglądają bardzo smakowicie, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.