Jarmuż to bardzo wartościowe warzywo, dostarcza nam wapnia, żelaza oraz wit. K.
Ostatnio znalazłam przypadkiem w sklepie i bez zastanowienia kupiłam. Nigdy wcześniej nie miałam okazji go przygotowywać więc zaczęłam poszukiwania w internecie.
Na jakiejś stronie natknęłam się na tradycyjne irlandzkie ziemniaki, przygotowywane właśnie z jarmużem. To danie bardzo proste ale myślę ze warto spróbować. To niby zwykłe puree, ale jak dla mnie z tym dodatkiem bardziej wyraziste.
Z dzieciństwa pamiętam jarmuża tylko jako "warzywo" ozdobne, gdzieś napotkane w ogródkach i to chyba w barwach fioletowych...
Czy ktoś z was ma jakieś wspomnienia z jarmużem, bo wydaje mi się że w Polsce bardzo mało jest znane?
Mi osobiście bardzo przypadło do gustu, zresztą jak każde zielone warzywo :) wtajemniczeni pewnie wiedzą o co chodzi :)
- 800 g ziemniaków
- 100 g jarmużu
- 100 g masła solonego
- 2 łyżki posiekanej cebuli dymki
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Liście jarmuża myjemy i odrywamy z łodyg (łodyga może być zbyt włóknista). W dość dużym garnku gotujemy zimną wodę z dodatkiem jednej łyżki soli. Do wrzątku wrzucamy liście jarmuża i blanszujemy 1 min.; odlewamy. Liście przekładamy do pojemnika blendera (lub siekamy za pomocą noża) i rozdrabniamy z dodatkiem jednej łyżki posiekanej dymki.
Do ugotowanych i odparowanych ziemniaków dodajemy 100g masła, i za pomocą ubijaczki do ziemniaków bardzo ubijamy. Pod koniec dodajemy posiekane liście jarmuża. Podajemy posypane pozostałą posiekaną dymką oraz pieprzem kolorowym.
Podajemy z grillowaną rybą lub mięsem.
Wersję ziemniaków można urozmaicić poprzez dodatek podsmażonego boczku lub szynki. Jarmuż możemy również zastąpić np. młodą kapustą.
Smacznego !!!
Oj tak, już sobie wyobrażam... grillowana ryba i takie ziemniaczki, ach, pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
moja Mama zawsze miała jarmuż w ogródku, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć, czy do czegoś go wykorzystywała. pamiętam za to dobrze podskubywanie z 'krzaczka' ;) a puree koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDla mnie coś nowego! Na pewno smaczne jest to danie! Choć jarmużu nie próbowałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńja pamiętam jarmuż z dzieciństwa, ale teraz nigdzie nie mogę go dostać!:) ostatnio zobaczyłam go u... rzeźnika, jak zdobił surowe mięcho - już chciałam zapytać gdzie go kupują? ale się nie odważyłam...
OdpowiedzUsuńdanie pyszne, piękne kolory i cudne foty:)
chętnie spróbowałabym jarmużu, bo nie miałam okazji, ale nigdzie nie mogę go dostać...
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam jarmużu, ale ziemniaczki z jego dodatkiem wyglądają bardzo interesująco. Jak tylko gdzieś dostanę go w sklepie to kupię i wypróbuję :)!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na jarmuż. Ja go miksuję do green smoothie lub w zupach krem. To zapisuję i zrobię w najbliższym czasie. pozdr.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWitam, sprzedaje wysyłkowo jarmuż z tradycyjnej uprawy rolniczej na allegro pod nickiem "skandinavian"
OdpowiedzUsuńSam zdrowo się odżywiam i wiem jak trudno mi było go wcześniej zdobyć:)
Pozdrawiam zdrowia życząc,
http://allegro.pl/swiezy-jarmuz-bogactwo-witamin-i-mineralow-15zl-kg-
Dziękuje bardzo, ale mam tutaj pod dostatkiem w każdym sklepie a w PL tata uprawia.
Usuńpozdrawiam
dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń