czwartek, 12 lipca 2012

Owocowa krajanka z płatkami owsianymi

Dzisiaj dość szybka wersja na letnie ciasto.
Najlepiej wykorzystać do niego słodkie i kwaskowate owoce np. truskawki i agrest lub truskawki i śliwki. 
  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • 175 g cukru
  • 150 g truskawek
  • 150 g agrestu
  • szczypta soli
Owoce myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Formę o wymiarach 23cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Z pozostałych składników szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na bok 1/4 porcji ciasta. Pozostałą częścią wykładamy dno formy, na nim układamy owoce. Ciasto posypujemy pozostałą częścią ciasta krusząc ją, tak by powstała kruszonka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy 30 minut, aż się lekko zarumieni.



Smacznego !!!

środa, 11 lipca 2012

Wieprzowina z miodem i imbirem

Przepis podpatrzyłam ostatnio w jednym z moich ulubionych programów "Dwóch łakomych Włochów". Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo rozbawiają mnie za każdym razem do łez. 
Tym razem podróżowali po północno -zachodnich Włoszech, czyli Piemoncie. W tym rejonie najczęściej można spotkać włoskie dania połączone z egzotycznymi składnikami. W tym przypadku wykorzystali imbir i miód.

W oryginalnym przepisie wykorzystano schab, ja zastąpiłam go polędwiczką wieprzową.



  • 6 łyżek oliwy
  • 100 g pancetty lub boczku
  • 800 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 małe korzenie pasternaku 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Boczek pokroimy w słupki. Ząbki czosnku oraz imbir obieramy kroimy w paski lub słupki. Marchew i pasternak kroimy również w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. 


 W dużym żeliwnym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pancettę lub boczek i mieszając smażymy, aż się zrumieni. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy ząbki czosnku, mięso polewamy miodem i posypujemy plasterkami imbiru i smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, a miód skarmelizuje. Wrzucamy z powrotem pancettę lub boczek, dokładamy gałązki rozmarynu, wlewamy bulion. Wrzucamy marchew, cebulę, pasternak, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy warzywa i odstawiamy na bok. Przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu jeszcze ok. 30 godziny, aż będzie miękkie. Dokładamy warzywa i podgrzewamy razem ok. 5 – 10 minut, aż będą ciepłe. Wyjmujemy mięso na deskę i odstawiamy na parę minut. Warzywa wykładamy na półmisek. Kroimy mięso na grube plastry i układamy obok warzyw. Polewamy wszystko sosem i podajemy.




Smacznego !!!

czwartek, 28 czerwca 2012

Sernik biało - czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

 Teraz niestety pojawiam się bardzo rzadko, za co bardzo przepraszam. Mimo wszystko, postaram się czasem wstawiać moje propozycje.


Dzisiaj coś dla łakomczuchów :). W końcu czasem możemy pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i skosztować kawałek takiego ciasta.
Bardzo polecam wykorzystać przepis z każdym rodzajem świeżych owoców, zarówno malin jak i porzeczek.



przepis podejrzany na stronie Kwestia Smaku 

Spód:
200 g ciastek czekoladowych u mnie Gustello
1 łyżka kakao
50 g masła
50 g ciemnej czekolady

Masa:
500 g zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
1 białko jajka
150 g ciemnej czekolady 60 %

Wierzch:
300 g truskawek lub innych owoców
ok. 50 g konfitury truskawkowej lub innej (takiej jak użyte owoce)
250 ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej!) + 2 łyżki cukru pudru



Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy kakao oraz roztopione masło z czekoladą, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno oraz boki (ok.3cm) formy, mocno dociskając. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni.
Zmielony ser mieszamy z cukrem i białkiem, odkładamy 1/4 masy i łączymy ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową smarujemy na schłodzonym spodzie z ciasteczek, a na nią wykładamy białą masę. Równamy powierzchnię i wstawiamy ciasto do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 45 min, aż masa się zetnie. 
Ciasto po upieczeniu dokładnie studzimy, a następnie przykrywamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez jakiś czas.
Wierzch zastygniętego sernika smarujemy konfiturą (1 łyżką odłożyć), przykrywamy ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru. Robimy na niej wzorki z pozostałej konfitury i dekorujemy połówkami owoców. Wstawiamy do lodówki do czasu podania. 
Przed podaniem zdejmujemy obręcz.



Smacznego !!!

Ciasto dodaje do akcji :