środa, 9 listopada 2011

Risotto z podgrzybkami

Na blogu było już risotto, ale dzisiaj wersja bardziej aromatyczna. Pachnąca polskim lasem :) 

 porcja dla dwóch osób 

  • 1 szkl. ryży arborio
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • szklanka surowych podgrzybków
  • ok. 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • parmezan
  • sól i pieprz 
  • 1 szkl.wody
Podgrzybki bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na której podsmażamy pokrojone w krążki 2 szalotki. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy ok. 3min i podlewamy wodą. Dusimy grzyby do odparowania wody, ok 10-15min.
W średnim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w krążki 1 szalotkę. Podsmażamy do zrumienienia, pilnujemy by się nie przypaliła. Do szalotki wsypujemy ryż, smażymy ok. 3 min, aż ryż zrobi się szklisty, dolewamy wino. Gdy wino odparuje wlewamy bulion, taką ilość by zakryła ryż. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Gdy bulion odparuje dolewamy kolejną porcję, czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente. 
Gdy ryż jest już gotowy, dodajemy podsmażone grzyby, łyżkę masła, łyżkę tartego parmezanu, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od razu podajemy.
Podawać obficie posypane parmezanem.


Przepis dodaje do akcji Grzybobranie 2011


Smacznego !!!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Podudzia z kurczaka pieczone w czerwonym curry

Dzisiaj moja własna wariacja na temat curry. Zawsze występowała w wersji niezapiekanej, a dzisiaj troszkę urozmaicenia. Smakiem wiele się nie różni od tradycyjnego curry z kurczakiem, ale mi bardzo odpowiada przyrumieniona skórka kurczaka w połączeniu z aromatycznym sosem curry.
Szczerze polecam :) 


  • 4 podudzia z kurczaka
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 4 goździki
  • 4 całe ziarna kardamonu
  • 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ok. 3cm kory cynamonu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płatki chili
  • papryka chili
  • 50ml wody
  • sól, pieprz

do podania: garść świeżej kolendry

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Podudzia z kurczaka myjemy, oczyszczamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej podudzia z kurczaka do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w krążki szalotkę. Smażymy ok. 1min. Na patelnię dorzucamy przecier pomidorowy i podsmażamy również 1 min. pilnując by się nie przypalił. Następnie wlewamy mleko, mieszamy oraz dodajemy wszystkie przyprawy: goździki, kardamon, kumin, cynamon, słodką paprykę i chili, płatki chili (według uznania), oraz czosnek w całości i sos sojowy.
Wszystko gotujemy ok 5min. Następnie przekładamy podudzia z kurczaka wraz z sosem do formy np. żaroodpornej, dodajemy 50 ml wody i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30min. Po tym czasie formę odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy następne 30 min.
Przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną kolendrę.


Serwujemy  z ryżem.


Smacznego !!!

piątek, 4 listopada 2011

Sos kurkowy

Już jakiś czas temu robiłam ten sos, ale brakowało mi czasu żeby go wystawić.
Dzisiaj nadrabiam zaległości.
Przepis podejrzałam na tej stronce.

  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml białego wina
  • 80 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

Ja używałam już oczyszczonych i lekko zblanszowanych kurek, które dostałam od jednej z mam.
Jeśli mamy świeże grzyby to bardzo dokładnie myjemy je w zimnej wodzie a następnie blanszujemy w lekko osolonej gorącej wodzie (ok.5min).
Na dużej patelni roztapiamy połowę ilości masła i oliwy, i szklimy na niej posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 1min.
Dodajemy pozostałe masło i oliwę, dodajemy grzyby (jeśli są duże lekko je kroimy) i smażymy na średnim ogniu ok 5min. Wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy i gotujemy następne 5min, by sos zgęstniał.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.

 Na patelnię z kurkami dodajemy np. kluski śląskie, podgrzewamy i od razu podajemy.

  
Przepis na kluski śląskie znajduje się już na moim blogu, więc nie podaje przepisu ponownie.


Jeśli w przepisie użyjemy śmietany nie śmietanki do sosu proponuje dodać 1 łyżeczkę cukru brązowego.

Przepis dodaje do akcji Grzybobranie 2011

Smacznego !!!