poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Biodrówka wieprzowa w sosie paprykowo - rozmarynowym z kluskami ślaskimi

Przygotowanie biodrówki:
0,5 kg biodrówki wieprzowej
1 cebula
1 łyżka słodkiej papryki
świeża gałązka rozmarynu
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Biodrówkę kroimy na plastry w poprzek włókien, zbijamy tłuczkiem, obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawimy na ok 30 min by się zmacerowało. Następnie obsypujemy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki przekładamy do garnka na koniec zalewamy gorącą wodą, tak by zakryła całe mięso. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, pod koniec smażenia wsypujemy resztę papryki słodkiej, oraz dorzucamy gałązkę rozmarynu. Zalewamy delikatnie gorącą wodą by odzyskać cały aromat z patelni. Wszystko wlewamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, do momentu aż mięso będzie miękkie.

Podajemy np. z kluskami śląskimi.




Kluski śląskie
1 kg ziemniaków ugotowanych
250g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól


Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie ubijamy, studzimy. Gdy są już zimne, wbijamy jajko lekko solimy, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Małą łyżeczką nabieramy wyrobione ciasto i formujemy kulkę, w której robimy wgłębienie palcem.
Gotujemy w mocno osolonej wodzie aż do wypłynięcia.




Smacznego !!!




3 komentarze:

  1. cudnie wyglądają te kluski
    z dziurką

    w moim Domu się takich nie robi..

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka mi pociekła, pysznie wygląda :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Fanie fajnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.