Przygotowanie biodrówki:
0,5 kg biodrówki wieprzowej
1 cebula
1 łyżka słodkiej papryki
świeża gałązka rozmarynu
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Biodrówkę kroimy na plastry w poprzek włókien, zbijamy tłuczkiem, obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawimy na ok 30 min by się zmacerowało. Następnie obsypujemy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki przekładamy do garnka na koniec zalewamy gorącą wodą, tak by zakryła całe mięso. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, pod koniec smażenia wsypujemy resztę papryki słodkiej, oraz dorzucamy gałązkę rozmarynu. Zalewamy delikatnie gorącą wodą by odzyskać cały aromat z patelni. Wszystko wlewamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Podajemy np. z kluskami śląskimi.
Kluski śląskie
1 kg ziemniaków ugotowanych
250g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie ubijamy, studzimy. Gdy są już zimne, wbijamy jajko lekko solimy, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Małą łyżeczką nabieramy wyrobione ciasto i formujemy kulkę, w której robimy wgłębienie palcem.
Gotujemy w mocno osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Smacznego !!!
cudnie wyglądają te kluski
OdpowiedzUsuńz dziurką
w moim Domu się takich nie robi..
ślinka mi pociekła, pysznie wygląda :0
OdpowiedzUsuńFanie fajnie
OdpowiedzUsuń