Bardzo szybki obiadek a zarazem bardzo smaczny. Takim daniem można zaskoczyć nawet najbardziej wymagającego smakosza. Tu mam na myśli mojego narzeczonego :)
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
10 szt szparag
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
gałązka świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka startego parmezanu
Polędwiczkę pokroić na plastry, delikatnie rozgnieść ręką lub zbić tłuczkiem do mięsa. Posypać solą i pieprzem. Nie przyprawiać zbyt mocno.
Masło włożyć do miseczki, dodać rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę parmezanu oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Z masełka czosnkowego uformować rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, by stwardniało.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki do lekkiego zrumienienia. W między czasie nastawiamy wodę lekko osoloną, na szparagi. Gdy woda się zagotuje wrzucamy szparagi i gotujemy 5min. bez przykrycia (nigdy nie przykrywamy zielonych warzyw, by zachowały ładny kolor). Odlewamy ugotowane szparagi i układamy je na talerzu, oraz usmażoną polędwicę. Na każdy kawałek polędwiczki kroimy po plasterku masełka czosnkowego.
Ja polędwiczkę podałam z puree ziemniaczanym.
Smacznego !!!
Wow! Wyszlo prze smaczne, super przepis na maselko :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń