środa, 24 lutego 2010

Tort Walentynkowy

Torcik podpatrzony na moim ulubionym blogu Kwestia Smaku.

Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
170 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki

Krem i polewa:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru

Dekoracja:
100 gorzkiej czekolady

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wykonanie ciasta: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Zestawić z ognia i mieszać aż wszystko się połączy na jednolitą masę. Nie podgrzewać za bardzo masy. Następnie mąkę przesiać do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wszystko wymieszać z brązowym cukrem. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką. W jednej misce wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz i 25 min.


Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty. Przygotować polewę: czekoladę połamać w kosteczkę i włożyć do miski (najlepiej metalowej). W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, nie gotować. Przelać do miski z czekoladą i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ja jeszcze chwilkę podgrzałam miskę z masą śmietanowo-czekoladową. Tort przełożyć gęstniejącą masą i posmarować wierzch.
Dekoracja: czekoladę roztopić i rozsmarować na desce do krojenia. Odczekać aż masa zastygnie. Nożem wycinać wiórki i układać w artystyczny nieład na torcie.



Smacznego !!!











1 komentarz:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.