Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
170 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki
Krem i polewa:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru
Dekoracja:
100 gorzkiej czekolady
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wykonanie ciasta: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Zestawić z ognia i mieszać aż wszystko się połączy na jednolitą masę. Nie podgrzewać za bardzo masy. Następnie mąkę przesiać do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wszystko wymieszać z brązowym cukrem. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką. W jednej misce wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz i 25 min.

Dekoracja: czekoladę roztopić i rozsmarować na desce do krojenia. Odczekać aż masa zastygnie. Nożem wycinać wiórki i układać w artystyczny nieład na torcie.

Smacznego !!!
jadłem i jest zajebi...
OdpowiedzUsuń