wtorek, 22 grudnia 2009

Pasztet drobiowo- wieprzowy

Pasztet to coś czego nie może zabraknąć w Święta (bynajmniej w moim domu). W tym roku złożyło się że Święta spędzam na obczyźnie wraz ze swoim narzeczonym, więc skorzystałam z przepisu swojej mamy i zrobiłam go po raz pierwszy :)
1 cała kura
70 dkg podgardla (ja dodałam boczek)
30 dkg wątróbki
3 średnie marchewki
1 pietruszka
por
cała cebula
ew. seler
2 suszone grzybki
jedna sucha bułka
2 całe jajka
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ok. 4 ziaren ziela angielskiego, imbir oraz gałka muszkatołowa
masło, bułka tarta oraz forma do pieczenia

Warzywa obieramy, kurę porcjujemy na cztery części, boczek kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wraz z warzywami wrzucamy do większego garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dorzucamy liść laurowy, ziele, grzybki oraz kilka ziaren pieprzu. Wodę dobrze solimy. Gotujemy do miękkości ok. 1 godz. ( tak żeby mięso dobrze odchodziło od kości).
Wyjmujemy ugotowane mięsko (do ostudzenia) wraz z marchewką ,cebulą i grzybkami. W gorącym wywarze parzymy wątróbkę oraz moczymy suchą bułkę.
Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Mielimy dwa razy, wraz z cebulką, marchewką, grzybkami, odciśniętą bułką oraz sparzoną wątróbką. Gdy wszystkie składniki mamy już zmielone, wbijamy całe jajka i wyrabiamy ręką. Doprawiamy delikatnie gałką muszkatołową, imbirem oraz solą i pieprzem. Gotową masę wykładamy do foremek (wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 1 godz.

Smacznego !!!





1 komentarz:

  1. Bynajmniej to nie przynajmniej !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.