środa, 26 maja 2010

Udka kurczaka w tadżinie

4 udka kurczaka
cztery ząbki czosnku
dwie gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mieszanki ziół do drobiu
1 łyżka oliwy
1/4 cytryny
0,7 kg młodych małych ziemniaków
pół szklanki bulionu
szczypta soli

Udka kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy mieszanką ziół do drobiu wymieszaną z łyżką oliwy, odstawiamy na kilka minut. Gdy udka się macerują z ziołami, myjemy dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki i układamy w garnku tadżin. Delikatnie solimy. Udka kurczaka obsmażamy po obu stronach na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie układamy je na ziemniakach. Do garnka dorzucamy całe ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, oraz kawałki cytryny ( można wszystko skropić troszkę małą ilością soku z cytryny). Na sam koniec wszystko zalewamy bulionem.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 2 godziny.

Smacznego !!!





2 komentarze:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.