poniedziałek, 12 września 2011

Serek śmietankowy pod kokosową pierzynką

Miał być sernik... Chciałam iść na skróty i zamiast prawdziwego twarogu kupiłam serek śmietankowy w wiaderku. Powiem szczerze że trudno teraz ciasto nazwać sernikiem, bo dla mnie ten serek nie ma zbyt wiele wspólnego z twarogiem...a tak bardzo polecany jest na serniki.
Mimo iż zamiar był inny to efekt końcowy wyszedł smaczny, bo serek jest bardzo puszysty.
Przepis podpatrzony u mamy i dorotuś76.



składniki za spód ciasta: 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 125g masła
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170 stopni ok 12 min.

składniki na masę serową
  • 1 kg serka śmietankowego (wiaderko)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy (do smaku) 
Serek zmiksować z cukrem oraz żółtkami i jakiem. Następnie dodajemy resztę składników. Gotową masę wylać na podpieczony spód (będzie bardzo wodnista). Piec ok. 50min w temperaturze 180 stopni. 
Chwilę przed upływem tego czasu pozostałe białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru. 
Do ubitych białek dodać 100g wiórek kokosowych wymieszać i wyłożyć na gorące ciasto.
Piec jeszcze ok 15min, aż pianka nam się przyrumieni.







 Smacznego !!!

środa, 7 września 2011

Schab z zielonym groszkiem

Schab bardzo szybko się robi, ale najlepiej jak poświecimy mu chwilę czasu dzień wcześniej, by przyprawić.
Nie wiem dlaczego ale w Irlandii schab bardzo często nie ładnie pachnie... w Polsce nigdy mi się to nie przytrafiało. Dlatego często przyprawiam go ziołami...tym razem był to rozmaryn z dodatkiem cytryny.
Prosta i szybka propozycja na obiad, a myślę że i smaczna.



porcja dla dwóch osób
  • 2 plastry schabu grubości ok.1cm
  • sól morska z dodatkiem rozmarynu i cytryny
  • 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek (płatki chili i czosnek)
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  •  pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki wody

Schab przyprawiamy solą z dodatkiem rozmarynu i cytryny, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. 
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zmacerowane plastry schabu, tak by się lekko przyrumieniły.
Wrzucamy na patelnię zamrożony zielony groszek i chwilkę smażymy, ok 3min. Zalewamy wszystko wodą i śmietanką (jeśli jest potrzeba sos troszkę doprawiamy solą i pieprzem). Smażymy jeszcze 2 min, by śmietanka troszkę się zredukowała. 
Od razu podajemy np z puree ziemniaczanym. 



Smacznego !!!

wtorek, 6 września 2011

Podudzie z kurczaka z nutką rozmarynu i cytryny

 
Podudzia z kurczaka z nutką rozmarynu i cytryny
  • 1 kg podudzia z kurczaka (tradycyjne pałki)
  • trzy ząbki czosnku
  • sól morka z suszonym rozmarynem i cytryną
  • płatki chili
  • kilka gałązek świeżego rozmaryny
  • ok. 2 cm skórki z cytryny (pokrojonej w paseczki)
  • ok. 2 łyżek smakowej oliwy z oliwek (czosnek z chili)
  • pieprz kolorowy
Podudzia z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Formę smarujemy oliwą i układamy w niej podudzia z kurczaka. Doprawiamy mieszanką soli z rozmarynem i cytryną, mielonymi płatkami chili, pieprzem. Posypujemy pokrojoną skórką z cytryny, świeżym rozmarynem oraz czosnkiem w łupinach (lekko zgniecione ręką). Wszystko zalewamy pozostałą oliwą i odstawiamy na ok. 1 godz do zmacerowania.


Piekarnik nagrzewamy do 180stopni. Wstawiamy kurczaka równocześnie z ziemniakami. Pieczemy ok 1,5 godz. Co jakiś czas przewracając podudzia z kurczaka. Na ostatnie 10 min pieczenia temperaturę możemy podwyższyć do 200stopni.








Ziemniaki zapiekane 
  • ok. 1 kg ziemniaków

Sos do zalania ziemniaków:
  • 100ml mleka
  • 50ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Układamy w formie. 
Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy (lekko ubijając trzepaczką), doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki w formie i pieczemy razem z kurczakiem. Po godzinie pieczenia, ziemniaki przyrumienią się więc przykrywamy je folią aluminiową by zmiękły.




 Smacznego !!!