Jeśli mamy nie wiele czasu a mamy ochotę na coś słodkiego lub goście w drodze, to polecam bardzo szybkie ciasteczka. Nie potrzeba zbyt wielu składników. Jeśli tylko mamy gotowe ciasto francuskie potrzeba nam 20 minut.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżeczka cukru brązowego (dodatkowo do posypania)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie plasterki. Oprószamy cukrem, cynamonem oraz skórką z cytryny. Dokładnie mieszamy by na każdym kawałku jabłka był cynamon.
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy radełkiem karbowanym lub nożem na kwadraty o boku 5 - 6 cm.
Na każdym kwadracie na środku układamy po dwa lub trzy kawałki jabłka. Dodatkowo posypujemy jabłka szczyptą cukru.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20 min aż ciasto się zrumieni.
Wyjmujemy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
francuskie z jabłkami lubię piec jesienią..
OdpowiedzUsuń:)
u mnie niestety jesień prawie cały rok :)
Usuńpysznie i szybko :)takie przepisy przy dzieciach to często zbawienie :) pozdrawiam i życzę wiele cudownych chwil z dzieciaczkiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/
ciasto francuskie zawsze ratuje sytuacje!
OdpowiedzUsuńzachęcający swoim oryginalnym wyglądem:)
OdpowiedzUsuńpysznie i szybko :)
OdpowiedzUsuńSzybko oraz smacznie!
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńidealne na deser niedzielny
OdpowiedzUsuń