wtorek, 14 sierpnia 2012

Pesto pietruszkowe

Klasyczne pesto to oczywiście bazylia, orzeszki piniowe, czosnek, oliwa, parmezan. Ja dzisiaj prezentuje wam moja wersję pesto pietruszkowego. 
Możemy je wykorzystać do sałatki ze świeżych pomidorów i mozzarelli, ale również do makaronu.

  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 5 łyżek świeżo startego sera Grana Padano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  pieprz do smaku
  • pół łyżeczki soku z cytryny 


Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia.
Do pojemnika blendera wrzucamy umytą i osuszoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki słonecznika oraz sól. Miksujemy ok 10 sekund. Następnie wrzucamy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. 
Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy aż powstanie pasta. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Pastę przekładamy do słoiczka i zalewamy dodatkowymi dwoma łyżkami oliwy. 
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.


Smacznego !!!

3 komentarze:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.