Klasyczne pesto to oczywiście bazylia, orzeszki piniowe, czosnek, oliwa, parmezan. Ja dzisiaj prezentuje wam moja wersję pesto pietruszkowego.
Możemy je wykorzystać do sałatki ze świeżych pomidorów i mozzarelli, ale również do makaronu.
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 5 łyżek świeżo startego sera Grana Padano
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki soku z cytryny
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia.
Do pojemnika blendera wrzucamy umytą i osuszoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki słonecznika oraz sól. Miksujemy ok 10 sekund. Następnie wrzucamy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund.
Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy aż powstanie pasta. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Pastę przekładamy do słoiczka i zalewamy dodatkowymi dwoma łyżkami oliwy.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego !!!
kolor przepięknie wyszedł
OdpowiedzUsuńśliczny słoiczek!
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń