Są tysiące sposobów na przygotowanie tradycyjnego dania kuchni meksykańskiej - Chili con carne.
Każdy natomiast zawiera podstawowe składniki takie jak: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. No i oczywiście nie można zapomnieć o głównej przyprawie czyli kminie rzymskim (kumin).
porcja na ok. 4 osoby
- 300 g chudego mięsa wołowego, zmielonego
- pół średniej cebuli, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 plasterki papryczki chili (jeśli ktoś lub bardzo pikantne może dać więcej)
- 1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli Kidney
- pół świeżej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju do smażenia
sos pietruszkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, kumin i słodką paprykę. Smażymy 2-3 minuty by wydobyć aromat przypraw ale nie doprowadzić do spalenia. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się lekko zrumieni. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę, cukier brązowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu ok 1 godz aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodajemy posiekaną paprykę oraz odsączoną i opłukaną fasolę. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta możemy podlać wodą. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz płatkami chili.
Całość dusimy jeszcze ok. 20 min.
Podajemy z ryżem, grillowaną tortillą i kleksem sosu pietruszkowego.
Smacznego !!!
Mam slabosc do tego dania :) Pieknie podane!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie, ale zwykle jadam z ryżem. :)
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi to danie;)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńOjejku to wygląda bardzo smacznie :) Zjadł bym !
OdpowiedzUsuń