wtorek, 20 marca 2012

Marokańska zupa z soczewicy

Bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Niestety tym razem nie miałam czosnku oraz imbiru ale następnym razem koniecznie go dodam.



porcja na 4 osoby

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • pół puszki posiekanych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 litry wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku

do podania:
  • świeża kolendra
  • jogurt naturalny 
  • chleb naan lub pita
Soczewicę dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy soczewicę i gotujemy aż ponownie woda się zagotuje. 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę smażymy by wydobyć aromat przypraw.
Cebulę z przyprawami dodajemy do soczewicy, oraz posiekane pomidory i kostkę bulionową. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
Ja ugotowaną zupę przykryłam pokrywką i odstawiłam na 1 godzinę, by zrobiła się bardziej aromatyczna.
Przed podaniem podgrzewamy, posypujemy świeżą kolendrą i dodajemy po łyżce jogurty naturalnego.



Smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Wyglada oblednie! Lubie czerwona soczewice, czesto dodaje ja do zup - dzieki niej sa bardziej sycace.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @ Maggie: Dziękuję :) Ja chyba po raz pierwszy użyłam czerwoną soczewicę.

      Usuń
  2. Taką zupą z pewnością odgoniłaś zimę na dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo taaaak! to coś dla mnie! ostatnio miałam przyjemność spróbować podobnej i wrażenie obłędne - jakby się jadło słońce w płynnym skupieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.