Bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Niestety tym razem nie miałam czosnku oraz imbiru ale następnym razem koniecznie go dodam.
porcja na 4 osoby
- 350 g czerwonej soczewicy
- pół puszki posiekanych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry wody
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- świeża kolendra
- jogurt naturalny
- chleb naan lub pita
Soczewicę dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy soczewicę i gotujemy aż ponownie woda się zagotuje.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę smażymy by wydobyć aromat przypraw.
Cebulę z przyprawami dodajemy do soczewicy, oraz posiekane pomidory i kostkę bulionową. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
Ja ugotowaną zupę przykryłam pokrywką i odstawiłam na 1 godzinę, by zrobiła się bardziej aromatyczna.
Przed podaniem podgrzewamy, posypujemy świeżą kolendrą i dodajemy po łyżce jogurty naturalnego.
Smacznego !!!
Wyglada oblednie! Lubie czerwona soczewice, czesto dodaje ja do zup - dzieki niej sa bardziej sycace.
OdpowiedzUsuń@ Maggie: Dziękuję :) Ja chyba po raz pierwszy użyłam czerwoną soczewicę.
UsuńTaką zupą z pewnością odgoniłaś zimę na dobre :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńooo taaaak! to coś dla mnie! ostatnio miałam przyjemność spróbować podobnej i wrażenie obłędne - jakby się jadło słońce w płynnym skupieniu :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuń