Przepis znalazłam w książce Nigelli "Kuchnia, przepisy z serca domu". Propozycją Nigelli trochę zmodyfikowałam gdyż nie miałam estragonu - zastąpiłam go ziołami prowansalskimi, a sałatę głowiastą pominęłam - potrawka była posypana nią tuż przed podaniem.
Myślę że potrawa mimo pominiętych kilku składników i zamianie na inne, i tak jest bardzo aromatyczna.
Porcja dla 2 osób
- 2 piersi kurczaka (oryginalnie były uda)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 125g bekonu
- ok. 10 cm pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 puszka cydru
- 1 szkl mrożonego groszku
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- pieprz do smaku
Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Bekon, seler i por kroimy w paski. Czosnek siekamy bardzo drobno.
Na patelni lub w brytfance rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony bekon, smażymy aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy piersi kurczaka, podsmażamy z dwóch stron pilnując by bekon się nie przypalił. Gdy pierś przewrócimy na druga stronę dodajemy na patelnię pokrojony seler, por, czosnek oraz zioła prowansalskie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zostawiamy na średnim ogniu na ok 5min. Po upływie tego czasu na patelnie wlewamy cydr, wsypujemy mrożony groszek. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy ok 20-25 minut. Pod koniec duszenia wyjmujemy piersi, kroimy w plastry i dodajemy z powrotem do potrawki. Na koniec doprawiamy sos musztardą angielską, dobrze mieszamy i podajemy.
Można serwować z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego !!!
wygląda soczyście i pysznie.
OdpowiedzUsuńnaprawdę bardzo ładnie wygląda, a znając przepisy Nigelli -pewnie smakuje równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń