Wieczór wigilijny bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami to nie to samo, nawet na obczyźnie...
U mnie już sklejone i zamrożone czekają na ten wieczór.
Przepis pochodzi od Macieja Kuronia.
farsz:
- 800 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez min. 2 godz., następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy.
Kapustę odciskamy, jeśli jest bardzo kwaśna, to przelewamy ją wodą, siekamy i dusimy w wywarze z grzybów i maśle. Jeśli mamy za mało płynu można dolać troszkę wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem, aż do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
ciasto pierogowe:
- 500g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody lub mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 jajko
- sól
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy łyżkę masła. Powoli dolewamy wodę lub mleko. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, później rękami ok 15-20minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy na pół godziny podsypując mąką i przykrywając miską ,żeby dojrzało.
Wałkujemy ciasto partiami, wycinamy krążki, układamy farsz i kleimy pierogi. Gotujemy w dobrze osolonych wrzątku 3min od wypłynięcia.
Smacznego !!!
Wyglądają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierożki pieczone i pyszne trójkąciki...zapraszam:-)
piękne !
OdpowiedzUsuńZgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńCiekawie posklejane, bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu pierogi robiło się na Święta bardzo rzadko, ale w tym roku mama zdecydowała, że jest nas na tyle dużo, że powinnyśmy trochę ulepić :D Zdecydowanie jest to jedna z pyszniejszych dań Wigilijnych :]
OdpowiedzUsuńWg mnie bez takich pierogów po prostu nie ma świąt! :)))
OdpowiedzUsuńno klasyk
OdpowiedzUsuń