Dzisiaj poszłam troszkę za inicjatywą Jamiego Olivera, który proponuje w styczniowym numerze Kuchni Zupę z soczewicy z domowych zapasów.
Ja zmodyfikowałam Jego propozycję...więc proponuje dzisiaj Zupę z ciecierzycy z moich domowych zapasów :)
- 6 plastrów wędzonego boczku (nieparzonego)
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie solnej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oliwy smakowej (rozmarynowo -czosnkowa)
- 1 kostka bulionowa
- łyżka świeżej lub suszonej natki pietruszki
- pół łyżeczki chilli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Boczek, seler naciowy pokroić w paski, a cebulę, marchew i ziemniaki w kostkę.
Duży rondelek postawić na średnim ogniu. Wlać łyżkę oliwy smakowej, wrzucić boczek. Smażyć, aż tłuszcz się wytopi a boczek przyrumieni. Dodać gałązkę rozmarynu, chilli, cebulę, marchew, oraz seler naciowy i czosnek. Dusić ok 10 min. Wszystko zalać 2 litrami gorącej wody, dorzucić ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie i kostkę bulionową. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucić odcedzoną ciecierzycę. Zagotować, doprawić solą i chilli jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podajemy z chlebem lub grzankami.
Smacznego !!!
no coś pysznego
OdpowiedzUsuń