Nadszedł powrót do rzeczywistości, po całym okresie świąteczno - noworocznym.
Niestety nie udało mi się wstawić żadnym świątecznych potraw na bloga...zima w Irlandii nie pozwoliła brak ogrzewania przez tydzień i zamarznięta woda- sparaliżowała i odebrała chęci. Postaram się wstawić kilka moich świątecznych propozycji w późniejszym terminie.
Dzisiaj polecam risotto z pieczarkami- to chyba jedna z pierwszych potraw którą zaczęłam sama robić z kuchni włoskiej.
- 1 szkl. ryży arborio
- 1/4 szkl. białego wina ( u mnie białe Sauvignon)
- 250 g pieczarek
- 400 ml bulionu z kurczaka (z kostki)
- 1 cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- parmezan
- sól i pieprz
W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Udusić do zrumienienia, pilnować by się nie przypaliła. Do cebuli wsypać ryż, smażyć ok. 3 min, wlać wino. Gdy wino odparuje wlać bulion z kurczaka, taką ilość by zakryła ryż. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewamy kolejną porcję, aż do momentu aż ryż nie będzie al dente.
W między czasie pieczarki pokroić w ósemki, podsmażyć na patelni na 1 łyżce roztopionego masła. Jak się zrumienią zdjąć z palnika doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Gdy ryż jest już gotowy, dodać pieczarki, łyżkę masła, oraz łyżkę tartego parmezanu ,dokładnie wymieszać. Od razu podawać.
Podawać posypane parmezanem.
Smacznego !!!
Risotto wygląda przepysznie! Chętnie wpadłabym na miseczkę :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
U mnie też dziś było risotto, tyle że z warzywami, ale pewno niejedną wersję jeszcze wypróbuję, bo zakochałam się w arborio...
OdpowiedzUsuńJa też kocham arborio z każdymi dodatkami :)pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń