1 surowa pierś kurczaka
6 łodyg selera naciowego
puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry (hot)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki mieszanki ziół do drobiu
łyżka oliwy z oliwek
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Łyżkę oliwy mieszamy z mieszanką ziół do drobiu, oraz słodką papryką. Tak otrzymaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy do zmacerowania (minimum 15min). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, po oby stronach, do zrumienienia. Studzimy.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Łodygi selera myjemy a następnie obieraczką do warzyw ścinamy włókna mieszczące się po zewnętrznej stronie (u nasady). Selera i ananasa kroimy w cienkie paseczki.
Wystudzona pierś kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dosypujemy uprażone płatki migdałowe.
Majonez rozrabiamy z przyprawą curry i polewamy naszą sałatkę.
Majonez można połączyć pół na pół z jogurtem naturalnym.
Smacznego !!!
Bardzo lubie taka salatke (pomijam jedynie kukurydze i migdaly), moglabym jesc ja codziennie:)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam!
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda pysznie....:)
OdpowiedzUsuńświetne zestawienie kolorystyczne- z resztą gdzie tylko jest kurczak i kukurydza smak jest nie z tej ziemi
OdpowiedzUsuńSeler naciowy! Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCudownie smakuje i świetnie chrupie :D
lubię dodatek naciowego selera do sałatek. bardzo.
OdpowiedzUsuńpyszna jest i dosc szybka,mozna jeszcze dodac troche sera zoltego pokrojonego w kostke:)
OdpowiedzUsuńJa zamiast ananasa dodałam mandarynki z puszki i wyszło doskonale... :)
OdpowiedzUsuń