W poszukiwaniu lekkiej ale pożywnej kolacji znalazłam dziś smaczną sałatkę.
1 awokado
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octy balsamicznego z Modeny
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
Oliwę, przeciśnięty czosnek przez praskę i utarte (w moździerzu) oregano dokładnie wymieszać. Pozostawić do zmacerowania.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Następnie delikatnie posolić, popieprzyć i położyć na rozgrzanym grillu np. na elektrycznym. W między czasie pokroić mozzarellę w plastry i zalać octem balsamicznym.
Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w ćwiartki, a następnie obrać ze skóry.
Na dość dużym talerzu ułożyć obrane avocado, na nim plastry mozzarelli. Polać je pozostałym sosem balsamicznym. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wszystko zalać oliwą z czosnkiem i oregano.
Sałatkę podałam z grzankami z pesto szpinakowym.
Smacznego!!!
ale smakowicie wygląda, hm mam nadzieję ze kiedyś spróbuję
OdpowiedzUsuńo ranyyy, salatka musi byc wspaniała, uwielbiam takie klimaty!
OdpowiedzUsuńTwoja wersja z pomidorami "na ciepło" jest bardzo fajna. Zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńzapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńz awokado.. pysznie!
OdpowiedzUsuń