środa, 4 stycznia 2012

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i kaparami

Dopiero powracam po Świętach, mam nadzieję że mi to wybaczycie. Niestety czasem brakuje już czasu lub sił na pisanie bloga. 
Dzisiejsza propozycja to coś szybkiego, by odpocząć po gonitwie przedświątecznej.

makaron tagliatelle
jedna cała pierś kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
125ml śmietany
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 
2 łyżeczki kaparów
pieprz
płatki chili

do podania:
parmezan (jeśli lubimy)

W garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu (pozostawiając odrobinę wody z gotowania makaronu).
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w paski. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka, aż się przyrumieni. Doprawiamy pieprzem i płatkami chili. Wrzucamy pokrojone pomidory, kapary, śmietanę oraz tarty parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty, można dodać odrobinę mleka. Dusimy wszystko na małym ogniu ok 5min. 
Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz ok 50ml wody z gotowania, mieszamy i od razu podajemy dodatkowo posypując parmezanem.



Smacznego !!!

czwartek, 22 grudnia 2011

Sernik z pomarańczowym lukrem

 Tyle gotowania i przygotowywania na święta iż brakuje czasu na wystawienie czegoś na blogu. Wszystkie moje propozycje świąteczne znajdą się na blogu zaraz po, może komuś przydadzą się na drugi rok:)
Będzie to chyba ostatni wpis przed Świętami, więc chciałabym Wam życzyć Wspaniałych Świąt spędzonych w spokojnej i rodzinnej atmosferze.

 zdj.pochodzi ze strony www.tvr24.pl
  
Zapraszam do posłuchania :)

Przepis  na sernik podejrzałam u koleżanki Asi


spód:
  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zmielonych na proszek płatków migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady, posiekanej
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub sypkiego budyniu
  • 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka (mniejsze) lub 2 bardzo duże
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau ) lub soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g białej czekolady
na wierzch:
  • 200 g gęstej śmietany 12% lub 18% 
 lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy około 2 - 3 łyżek soku z pomarańczy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę: najpierw na małych obrotach miksera, następnie na większych ubijamy aż piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aby piana była lśniąca i błyszcząca. Pianę delikatnie łączymy ze zmielonymi płatkami migdałów, przyprawą piernikową, cynamonem, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15min., aż patyczek będzie suchy. Wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy. 
Do dużej miski wykładamy ser, mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mleko skondensowane, białka, likier lub sok, skórkę i wanilię i wszystko mieszamy energicznie mikserem do połączenia się składników. Na koniec roztapiamy białą czekoladę: wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę do czystego i suchego rondelka z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewamy mieszając co chwilkę. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy serowej i energicznie mieszamy. 
Masę serową wylewamy do tortownicy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min. w 180 stopniach aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta. Po tym czasie wyjmujemy sernik i rozprowadzamy na nim gęstą śmietanę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 15min w tej samej temperaturze. Sernik wyjmujemy i studzimy. 
Gdy sernik tam przestygnie możemy przygotować lukier. Mieszamy cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku. Należy dokładnie wymieszać a w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Sernik udekorować lukrem.



Smacznego !!!

sobota, 17 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Wieczór wigilijny bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami to nie to samo, nawet na obczyźnie...
U mnie już sklejone i zamrożone czekają na ten wieczór.

Przepis pochodzi od Macieja Kuronia.


farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez min. 2 godz., następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy.
Kapustę odciskamy, jeśli jest bardzo kwaśna, to przelewamy ją wodą, siekamy i dusimy w wywarze z grzybów i maśle. Jeśli mamy za mało płynu można dolać troszkę wody. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem, aż do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

ciasto pierogowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • sól
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy łyżkę masła. Powoli dolewamy wodę lub mleko. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, później rękami ok 15-20minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy na pół godziny podsypując mąką i przykrywając miską ,żeby dojrzało. 
Wałkujemy ciasto partiami, wycinamy krążki, układamy farsz i kleimy pierogi. Gotujemy w dobrze osolonych wrzątku 3min od wypłynięcia.


Smacznego !!!