Dopiero powracam po Świętach, mam nadzieję że mi to wybaczycie. Niestety czasem brakuje już czasu lub sił na pisanie bloga.
Dzisiejsza propozycja to coś szybkiego, by odpocząć po gonitwie przedświątecznej.
makaron tagliatelle
jedna cała pierś kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
125ml śmietany
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
pieprz
płatki chili
do podania:
parmezan (jeśli lubimy)
W garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu (pozostawiając odrobinę wody z gotowania makaronu).
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w paski. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka, aż się przyrumieni. Doprawiamy pieprzem i płatkami chili. Wrzucamy pokrojone pomidory, kapary, śmietanę oraz tarty parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty, można dodać odrobinę mleka. Dusimy wszystko na małym ogniu ok 5min.
Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz ok 50ml wody z gotowania, mieszamy i od razu podajemy dodatkowo posypując parmezanem.
Smacznego !!!