piątek, 18 listopada 2011

Zupa rybna z pomidorami i płatkami chili

Zupa rybna zawsze kojarzy mi się z Sopotem i Barem Przystań, to chyba dlatego że tam zjadłam pierwszą przepyszną zupę rybną oczywiście z pieczywem czosnkowym. Nie jest to taka sama zupa, bo tamtej niestety smaku już nie pamiętam- tak dawno to było, ale myślę że jest równie smaczna.




  • 500g ryby na wywar (głowa, kręgosłup, ogony), ja miałam 4 małe flądry
  • 400g ryby w płatach
  • 2 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • seler
  • por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1korzeń pietruszki
  •  3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • płatki chili
  • sól, pieprz do smaku
 Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody, wrzucamy do niej oczyszczone i umyte kawałki ryby na wywar oraz ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Gdy wywar zagotuje się, zbieramy szumowiny małym sitkiem a do garnka wrzucamy obrane i umyte warzywa - marchew, korzeń selera, łodygi selera, pietruszkę i por. Gotujemy 30 minut. 
W oczekiwaniu na gotowy wywar, parzymy pomidory wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę, wyjmujemy gniazda nasienne i siekamy w kostkę lub paski. 
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na jednej łyżce masła.
Z wywaru wyjmujemy marchewkę, a resztę przelewamy przez sito. Czysty wywar rybny wlewamy do czystego garnka, wrzucamy do niego dwa pokrojone pomidory, posiekaną marchewkę oraz podsmażoną cebulę. Gotujemy 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojone płaty rybne. Doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chili i podajemy posypane natką pietruszki z dodatkiem np. pieczywa czosnkowego.




Smacznego !!!

wtorek, 15 listopada 2011

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

 Dziś coś zdecydowanie jesiennego.


Gulasz wołowy z papryką:

  • 300g mięsa wołowego
  • 250g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 500 ml gorącej wody 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (lub Dijon)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta chili
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy mąką. 
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju smażymy mięso aż się przyrumieni, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko zalewamy 200 ml gorącej wody i chwilkę dusimy aż wszystko co nam przywarło do patelni, odejdzie do sosu. Całą zawartość patelni przelewamy do garnka, dolewamy pozostałą wodę oraz wrzucamy przyprawy - ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny, paprykę w proszku, oraz płatki i chili. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso jest już gotowe, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na pozostałym oleju i dodajemy do gulaszu. Dodajemy musztardę oraz przecier pomidorowy i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy całość ok 15 min na małym ogniu.
Jeśli jest taka potrzeba gulasz przed podaniem można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarce (ja ścieram pół na bardzo drobnej tarce i pół o większych oczkach). Do startych ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę suszonej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju, od razu podajemy polane gulaszem i złożone na pół.

Do podania: 1 łyżka Crème fraîche - przepyszna ukwaszona francuska śmietana. 

Smacznego !!!

piątek, 11 listopada 2011

Garlic Knots i nowa szata bloga

 Przepis podejrzałam tutaj.
Bułeczki są tak aromatyczne, ze można je jeść solo :) ale z dodatkiem prawdziwego masła, chorizo i świeżego pomidora smakują równie dobrze.  

Nowa szata- musiała nastąpić już jakaś zmiana, bo było zbyt monotonnie. Mam nadzieje że się Wam podoba...?

  • 480 g mąki
  • 15 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody (w przepisie było 270 ml, ja zmniejszyłam ilość bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie)
Do posmarowania:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła solonego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tartego parmezanu
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 min, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na porcje (u mnie wielkości kopiastej łyżki) i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut by wyrosły.

W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W małym garnuszku roztapiamy masło*,  mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami (utartymi w moździerzu). Tak przygotowanym masłem smarujemy wyrośnięte bułeczki i posypujemy tartym parmezanem. 


Pieczemy ok 20 min.



*masło solone- jeśli nie posiadamy dodajemy do zwykłego masła szczyptę soli
 


Smacznego !!!