Dawno mnie nie było, ale znowu powracam i jednocześnie otwieram sezon grillowy. Już jutro zaczynamy długi weekend w Irlandii. Może nie tak długi jak majowy weekend w PL, gdyż u nas tylko poniedziałek dodatkowo wolny, ale to zawsze coś.
Żeberka to bardzo dobry pomysł na początek grillowania, kiedy wszyscy głodni i nie mogą się doczekać na coś do jedzenia.
Bardzo polecam wypróbować.
Przepis trochę zmodyfikowany, pochodzi z książki : Gordon Ramsay "Kuchnie Świata"
porcja na ok. 6 osób
- 3 pasy żeberek wieprzowych ( każdy z 6-7 kośćmi )
- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 1 cebula posiekana na ćwiartki
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 5 goździków
- 2 suszone strąki czerwonego chilli lub łyżeczka płatków chilli
- sól morska i czarny pieprz do smaku
glazura:
- 2 łyżki stołowe ciemnej melasy
- 2 łyżki stołowe płynnego miodu
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego
- kilka kropel Tabasco
- sok z pół cytryny
W pierwszej kolejności przygotowujemy żeberka. W garnku układamy dość ciasno żeberka, wlewamy 2 litry wody, dodajemy przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, ziarenka pieprzu, goździki oraz suszone chilli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę, tak by wszystkie żeberka były zanurzone w wywarze. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny z powierzchni. Gotujemy całość ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Zestawiamy z ognia, żebra wyjmujemy z wywaru i odkładamy.
Wywar przecedzamy przez gęste sito i powoli gotujemy, aż zredukuje się do 2/3 objętości. Dodajemy melasę, miód, sos Worcester, przecier pomidorowy, musztardę, ocet Tabasco, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy gotując na dużym ogniu , aż sos osiągnie konsystencję syropu.
Na rozgrzany grill układamy posmarowane powstałą glazurą żeberka i grillujemy do zrumienienia z każdej strony (ok. 3-5min z każdej strony). Podczas grillowania smarujemy glazurą kilkakrotnie.
Żeberka równie dobrze smakują zapiekane w piekarniku.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy posmarowane glazurą żeberka i pieczemy ok. 15min.
Smacznego !!!
Oj ta glazura musi być bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńMój mąż ucieszył by się z takiego mięska z grilla.
Pozdrawiam ♥ Pati
Ta glazura jest boska! Gdybym tylko miala gdzie grillowac...
OdpowiedzUsuńJuz teraz, na zapas, zycze udanego dlugiego weekendu!
Dzięki Tobie również :) oby nie zabrakło nam słońca :)
Usuńżeberka w tak rewelacyjnym sosie muszą być wspaniałe! o kurcze, ale mam smaka na takie danie!
OdpowiedzUsuńoj tak :) żeberka z rusztu to prawdziwy przysmak, zwłaszcza facetów ;) można je przyrządzić na wiele sposobów http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/zeberka-z-grilla/
OdpowiedzUsuńniesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńwygląda to super! fajne pomysły!
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńbardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)
OdpowiedzUsuńMiło się czyta takie wpisy !
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, warto spróbować
OdpowiedzUsuńDanie wygląda super, świetny przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńświetny post!
OdpowiedzUsuńSame pyszności, a teraz sezon w pełni - spróbuję u siebie tego p-przepisu.
OdpowiedzUsuńSame pyszności na tym blogu, polecę koleżance.
OdpowiedzUsuńtradycyjne gotowanie
OdpowiedzUsuń