czwartek, 13 października 2011

Kurczak po hiszpańsku z salami i ziemniakami

Dziś kolejny przepis z książki Nigelli - Kuchnia. Przepisy z serca domu.
Oryginalnie w przepisie była kiełbasa chorizo ale ja zastąpiłam ją salami.

  
2 porcje
  • 2 uda kurczaka + 2 skrzydełka
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 8 plastrów salami (grubości 5mm)
  • ok 8 szt małych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej, smarujemy nią kawałki kurczaka układając je skórką do góry. 
Ziemniaki, plastry salami kroimy na pół, cebulę w pół księżyce i układamy w naczyniu między kawałkami kurczaka. Posypujemy pieprzem kolorowym oraz suszonym oregano. Bardzo delikatnie doprawiamy solą.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. 
Jeśli pod koniec pieczenia cebula za mocno się przypieka można podlać kurczaka dwoma łyżkami wody, dzięki temu powstanie nam sos do polania ziemniaków.

Ja kurczaka podałam dodatkowo z sałatą lodową z oliwkami oraz sosem winegret. 


Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. oj !!!! ale bym zjadła. Uwielbiam takie przepisy. Poukładać, przyprawić i kopnać drzwiczki od piekarnika :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. @kucharenka- ja też zaczynam kochać takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale!
    Prosty w wykonaniu,a elegancki na talerzu.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawde cudownie ! Chyba znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad. :)
    Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.