Dziś kolejny przepis z książki Nigelli - Kuchnia. Przepisy z serca domu.
Oryginalnie w przepisie była kiełbasa chorizo ale ja zastąpiłam ją salami.
2 porcje
- 2 uda kurczaka + 2 skrzydełka
- 2 łyżki oliwy
- ok 8 plastrów salami (grubości 5mm)
- ok 8 szt małych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej, smarujemy nią kawałki kurczaka układając je skórką do góry.
Ziemniaki, plastry salami kroimy na pół, cebulę w pół księżyce i układamy w naczyniu między kawałkami kurczaka. Posypujemy pieprzem kolorowym oraz suszonym oregano. Bardzo delikatnie doprawiamy solą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
Jeśli pod koniec pieczenia cebula za mocno się przypieka można podlać kurczaka dwoma łyżkami wody, dzięki temu powstanie nam sos do polania ziemniaków.
Ja kurczaka podałam dodatkowo z sałatą lodową z oliwkami oraz sosem winegret.
Smacznego !!!
To dopiero smakowita propozycja;)
OdpowiedzUsuńoj !!!! ale bym zjadła. Uwielbiam takie przepisy. Poukładać, przyprawić i kopnać drzwiczki od piekarnika :-)
OdpowiedzUsuń@kucharenka- ja też zaczynam kochać takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńProsty w wykonaniu,a elegancki na talerzu.
Pozdrawiam Cię!
Wygląda naprawde cudownie ! Chyba znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
uwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńPysznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuń