- 1 cebula czerwona
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub jedna kostka bulionowa zalana gorącą wodą
- 1 łyżka ziół prowansalskich (otartych w moździerzu)
- przyprawa chilli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do podania:
- starty ser kozi
- oliwa z oliwek (u mnie smakowa -rozmaryn, tymianek i czosnek)
- słodka papryka do posypania
Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Cały czas mieszając dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia wsypujemy otarte zioła oraz chilli. Chwilkę dusimy, ale tak by się zioła nie przypaliły. Dodajemy marchewkę, bataty i ziemniaki. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i gotujemy ok. 20min., aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Cały czas mieszając dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia wsypujemy otarte zioła oraz chilli. Chwilkę dusimy, ale tak by się zioła nie przypaliły. Dodajemy marchewkę, bataty i ziemniaki. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i gotujemy ok. 20min., aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy do miseczek, posypujemy serem, słodką papryką i skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego !!!
Nigdy nie próbowałam batatów, myślę że czas najwyższy. Zupka wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam zupy z batatów, może być lepsza od naszej kartoflanki :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Efekt jest, jaki jest - bardzo efektowny :D
OdpowiedzUsuńWiele razy kupowałam i jadłam bataty, ale dotychczas nie wpadłam na pomysł, aby ugotować z nich zupę. Dziękuję za inspirację. Zupa prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńma wspaniały, uśmiechnięty kolor!
OdpowiedzUsuńi niesamowicie kuszący dodatek sera koziego.
wspaniała!
Dziękuję bardzo za komentarze.
OdpowiedzUsuńTroszkę ostatnio zapomniałam o blogowaniu ale teraz już powracam :)
Elżuniu, a ja mam pytanie z innej beczki :) Czy orientujesz się może gdzie w Irlandii można dostać normalną margarynę do pieczenia? Taką nie słoną...
OdpowiedzUsuń@od kuchni
OdpowiedzUsuńWitam, margarynę kupuję zawsze w jakimś polskim sklepie...ale np masło nie solone można znaleźć w Tesco.
pozdrawiam serdecznie
tanie i dobre
OdpowiedzUsuń