sobota, 12 czerwca 2010

Zapiekanka makaronowa

1 cała pierś kurczaka
250 g makaronu (ugotowany al dente)
1 cukinia
1 czerwona cebula
300g pieczarek
1 szkl. sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
łyżka świeżo startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej


Pierś kurczaka pokroić na bardzo małe słupki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki; cebulę w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, wrzucić cebulkę, gdy się lekko podsmaży dorzucić pierś kurczaka, posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 5 min; następnie dorzucić pieczarki, poczekać aż woda z nich odparuje. Bazylię i oregano (ok. 2 łyżek) rozetrzeć najlepiej w moździerzu, dorzucić do smażonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym zalać sosem pomidorowym (ja dolałam jeszcze 100ml wody). Zmniejszyć ogień i czekać aż sos nam zgęstnieje.
W tym czasie można zająć się robieniem sosu beszamelowego.
W małym garnuszku roztopić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę. Wszystko dokładnie rozetrzeć (najlepiej trzepaczką do ubijania jajek). Pomału dolewać mleko, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Sos nie może mieć zbyt gęstej konsystencji. Na sam koniec dorzucić świeżo starty parmezan i gałkę.


Cukinię umyć i pokroić najpierw na plasterki grubości ok.5mm a następnie w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z resztą oliwy. Posypać słodką papryką i czosnkiem. Lekko podsmażyć.

W formie do pieczenia na dnie ułożyć makaron, polać sosem beszamelowym (zostawić ok. 2 łyżek). Na to mięso z sosem pomidorowym i podsmażoną cukinię. Cukinię posmarować resztą beszamelu. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki, oprószyć słodką papryką.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30min.










Smacznego !!!



środa, 2 czerwca 2010

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

1 surowa pierś kurczaka
6 łodyg selera naciowego
puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry (hot)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki mieszanki ziół do drobiu
łyżka oliwy z oliwek


Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Łyżkę oliwy mieszamy z mieszanką ziół do drobiu, oraz słodką papryką. Tak otrzymaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy do zmacerowania (minimum 15min). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, po oby stronach, do zrumienienia. Studzimy.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Łodygi selera myjemy a następnie obieraczką do warzyw ścinamy włókna mieszczące się po zewnętrznej stronie (u nasady). Selera i ananasa kroimy w cienkie paseczki.
Wystudzona pierś kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dosypujemy uprażone płatki migdałowe.
Majonez rozrabiamy z przyprawą curry i polewamy naszą sałatkę.
Majonez można połączyć pół na pół z jogurtem naturalnym.

Smacznego !!!


środa, 26 maja 2010

Udka kurczaka w tadżinie

4 udka kurczaka
cztery ząbki czosnku
dwie gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mieszanki ziół do drobiu
1 łyżka oliwy
1/4 cytryny
0,7 kg młodych małych ziemniaków
pół szklanki bulionu
szczypta soli

Udka kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy mieszanką ziół do drobiu wymieszaną z łyżką oliwy, odstawiamy na kilka minut. Gdy udka się macerują z ziołami, myjemy dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki i układamy w garnku tadżin. Delikatnie solimy. Udka kurczaka obsmażamy po obu stronach na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie układamy je na ziemniakach. Do garnka dorzucamy całe ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, oraz kawałki cytryny ( można wszystko skropić troszkę małą ilością soku z cytryny). Na sam koniec wszystko zalewamy bulionem.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 2 godziny.

Smacznego !!!