środa, 2 czerwca 2010

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

1 surowa pierś kurczaka
6 łodyg selera naciowego
puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry (hot)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki mieszanki ziół do drobiu
łyżka oliwy z oliwek


Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Łyżkę oliwy mieszamy z mieszanką ziół do drobiu, oraz słodką papryką. Tak otrzymaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy do zmacerowania (minimum 15min). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, po oby stronach, do zrumienienia. Studzimy.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Łodygi selera myjemy a następnie obieraczką do warzyw ścinamy włókna mieszczące się po zewnętrznej stronie (u nasady). Selera i ananasa kroimy w cienkie paseczki.
Wystudzona pierś kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dosypujemy uprażone płatki migdałowe.
Majonez rozrabiamy z przyprawą curry i polewamy naszą sałatkę.
Majonez można połączyć pół na pół z jogurtem naturalnym.

Smacznego !!!


środa, 26 maja 2010

Udka kurczaka w tadżinie

4 udka kurczaka
cztery ząbki czosnku
dwie gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mieszanki ziół do drobiu
1 łyżka oliwy
1/4 cytryny
0,7 kg młodych małych ziemniaków
pół szklanki bulionu
szczypta soli

Udka kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy mieszanką ziół do drobiu wymieszaną z łyżką oliwy, odstawiamy na kilka minut. Gdy udka się macerują z ziołami, myjemy dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki i układamy w garnku tadżin. Delikatnie solimy. Udka kurczaka obsmażamy po obu stronach na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie układamy je na ziemniakach. Do garnka dorzucamy całe ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, oraz kawałki cytryny ( można wszystko skropić troszkę małą ilością soku z cytryny). Na sam koniec wszystko zalewamy bulionem.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 2 godziny.

Smacznego !!!





poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Biodrówka wieprzowa w sosie paprykowo - rozmarynowym z kluskami ślaskimi

Przygotowanie biodrówki:
0,5 kg biodrówki wieprzowej
1 cebula
1 łyżka słodkiej papryki
świeża gałązka rozmarynu
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Biodrówkę kroimy na plastry w poprzek włókien, zbijamy tłuczkiem, obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawimy na ok 30 min by się zmacerowało. Następnie obsypujemy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki przekładamy do garnka na koniec zalewamy gorącą wodą, tak by zakryła całe mięso. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, pod koniec smażenia wsypujemy resztę papryki słodkiej, oraz dorzucamy gałązkę rozmarynu. Zalewamy delikatnie gorącą wodą by odzyskać cały aromat z patelni. Wszystko wlewamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, do momentu aż mięso będzie miękkie.

Podajemy np. z kluskami śląskimi.




Kluski śląskie
1 kg ziemniaków ugotowanych
250g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól


Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie ubijamy, studzimy. Gdy są już zimne, wbijamy jajko lekko solimy, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Małą łyżeczką nabieramy wyrobione ciasto i formujemy kulkę, w której robimy wgłębienie palcem.
Gotujemy w mocno osolonej wodzie aż do wypłynięcia.




Smacznego !!!