1 surowa pierś kurczaka
6 łodyg selera naciowego
puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry (hot)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki mieszanki ziół do drobiu
łyżka oliwy z oliwek
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Łyżkę oliwy mieszamy z mieszanką ziół do drobiu, oraz słodką papryką. Tak otrzymaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy do zmacerowania (minimum 15min). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, po oby stronach, do zrumienienia. Studzimy.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Łodygi selera myjemy a następnie obieraczką do warzyw ścinamy włókna mieszczące się po zewnętrznej stronie (u nasady). Selera i ananasa kroimy w cienkie paseczki.
Wystudzona pierś kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dosypujemy uprażone płatki migdałowe.
Majonez rozrabiamy z przyprawą curry i polewamy naszą sałatkę.
Majonez można połączyć pół na pół z jogurtem naturalnym.
Smacznego !!!
Przygotowanie biodrówki:
0,5 kg biodrówki wieprzowej
1 cebula
1 łyżka słodkiej papryki
świeża gałązka rozmarynu
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Biodrówkę kroimy na plastry w poprzek włókien, zbijamy tłuczkiem, obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawimy na ok 30 min by się zmacerowało. Następnie obsypujemy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki przekładamy do garnka na koniec zalewamy gorącą wodą, tak by zakryła całe mięso. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, pod koniec smażenia wsypujemy resztę papryki słodkiej, oraz dorzucamy gałązkę rozmarynu. Zalewamy delikatnie gorącą wodą by odzyskać cały aromat z patelni. Wszystko wlewamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Podajemy np. z kluskami śląskimi.
Kluski śląskie
1 kg ziemniaków ugotowanych
250g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie ubijamy, studzimy. Gdy są już zimne, wbijamy jajko lekko solimy, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Małą łyżeczką nabieramy wyrobione ciasto i formujemy kulkę, w której robimy wgłębienie palcem.
Gotujemy w mocno osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Smacznego !!!