Po raz pierwszy taką zupę skosztowałam u swojej teściowej...więc zaraz zerknęłam do internetu o przepis. Po kilku modyfikacjach tak powstała moja wersja (wołowo - drobiowa)
Zupa jest bardzo sycąca...i rozgrzewająca, polecam na mroźne zimowe popołudnia.
- 3 litry wody
- 400 g chudego mięsa wołowego
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 papryki ( 1 żółta, 1 czerwona i 1 zielona)
- 2 szalotki
- 5 szt. większych ziemniaków
- 1 puszka pomidorów ( w całości lub posiekanych)
- 2 kostki rosołowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ok. 10 cm pora
- 2 listki laurowe
- 4 szt. ziela angielskiego
- papryka w proszku (słodka i chilli)
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażyć mięso, wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Gotować...zebrać szumowiny. Jeśli zbierzemy już wszystkie, wrzucić kostki rosołowe, listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżkę słodkiej papryki, ząbki czosnku (razem z łupiną), pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pora i podsmażoną na reszcie oleju szalotkę.
Gotować wszystko do momentu aż mięso będzie miękkie ok. 30min.
W między czasie gdy zupa się gotuje, ziemniaki i papryki pokroić w kostkę. Jeśli nasze pomidory z puszki są całe, posiekać je.
Gdy mięso w zupie mamy już miękkie, z zupy wyjąć pora i pietruszkę. Dodać pokrojone ziemniaki, paprykę i pomidory wraz z zalewą. Gotować ok. 15 minut.
Na koniec doprawić pieprzem, solą i papryką chilli.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupę można podać ze świeża, chrupiącą bagietką.
Zupę można podać ze świeża, chrupiącą bagietką.
gulaszowa najlepsza na swiecie! oczywiscie gdy zrobi ja moj maz ;-)) na Twoich fotach prezentuje sie pysznie :-)
OdpowiedzUsuńtaka zupka to jets idealna na zimowe dni:) pycha:)
OdpowiedzUsuńOjj tak, taka zupa jest najlepsza na powrót do domu po dłuugim, zimowym spacerze... :)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycaca zupa gulaszowa to jest to! Z dobrym chlebusiem i winem - uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuń