środa, 6 lipca 2011

Bitki wołowe z pieczarkami

Dzisiaj bardziej po polsku... chyba tęsknota za polskim smakiem nastąpiła :) 
Czasem mój organizm domaga się typowo polskiego jedzonka, czyli kawałek mięsa, ziemniaki i jakieś warzywko, tak więc mamy bitki wołowe z pieczarkami.

  • 4 plastry wołowe 
  • mąka do obsypania mięsa
  • 1 czerwona cebula
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka marynaty staropolskiej do mięs (u mnie Kamis)
  • szczypta chili
  • sól. pieprz kolorowy
  • oliwa do smażenia 
  • listek laurowy
  • 2 szt ziela angielskiego

Dodatek warzywny:
  • pomidor
  • pęczek zielonych szparag
  • oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy i sól

Mięso rozbijamy z dwóch stron, przyprawiamy dość dobrze pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Przekładamy obsmażone bitki do garnka, a na patelnię wlewamy ok.300ml gorącej wody. Gotujemy chwilkę, tak by wszystko z patelni odeszło, przelewamy do garnka. Dorzucamy do garnka marynatę do mięs, ziele angielskie, listek laurowy, i dusimy po przykryciem.
W między czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę razem z pokrojonymi pieczarkami, do zrumienienia. Podczas smażenia doprawiamy pieprzem, solą i chili. Przekładamy wszystko do naszych bitek. Dusimy wszystko do momentu gdy mięso będzie miękkie. 
Na koniec doprawić do własnego smaku solą i pieprzem.
Jeśli będzie potrzeba można zagęścić sos odrobiną mąki z wodą.

Podawać z młodymi ziemniaczkami z dodatkiem koperku oraz szparagami (gotować 5 min w osolonej wodzie), pomidorem skropionym oliwą z oliwek i doprawionym solą i pieprzem kolorowym .




Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Pycha, bardzo lubię pieczarki jako dodatek do mięs ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają. Zapraszam do mnie na www.domowe.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że bardzo lubię wszystkie sałatki i tarty, to do takich bitek zawsze wracam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.